Mueller vindt geen bewijzen voor samenzwering tussen Moskou en Trump
Robert Mueller. Foto: AP

Speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen bewijzen gevonden van samenzwering tussen Rusland en president Donald Trump of diens entourage voor de presidentsverkiezingen van 2016. Dat blijkt uit een samenvatting van de bevindingen die zondag aan het Congres zijn overgemaakt.

Volgens die samenvatting heeft het team van Mueller geen conclusies getrokken over de vraag of Trump de rechtsgang onwettig heeft belemmerd. Minister van Justitie Bill Barr en onderminister van Justitie Rod Rosenstein besluiten in die samenvatting dat de onderzoekers onvoldoende bewijs hebben gevonden voor die belemmering, maar dat ze Trump er evenmin van kunnen vrijpleiten. ‘

Dit rapport besluit niet dat de president een misdaad heeft begaan, maar het pleit hem ook niet vrij’, aldus Barr. Hij voegde daar nog aan toe dat die beoordeling gemaakt is 'zonder te kijken naar, of zonder gebaseerd te zijn op de grondwettelijke overwegingen die gepaard gaan met een aanklacht en vervolging van een zetelende president'.

Mueller heeft twee jaar gedaan over zijn onderzoek, maar ‘dat heeft niet aangetoond dat de campagneploeg van Trump of iemand anders die bij de campagne betrokken was, met Rusland samenspande of samenwerkte in pogingen om de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016 te beïnvloeden’, zegt Barr. Het was aan hem dat Mueller vrijdag zijn eindrapport had overhandigd.

Reactie via Twitter

De Amerikaanse president zelf reageerde vrijwel meteen via Twitter. 'No Collusion, No Obstruction, Complete and Total EXONERATION. KEEP AMERICA GREAT!', schreef Trump. 'Geen inmenging, geen belemmering, compleet en totaal vrijgepleit.'

Mueller werd in mei 2017 benoemd als de aanklager in het Ruslandonderzoek. Hij volgde James Comey op, die eerst als hoofd van de FBI belast was met dat onderzoek, maar door president Trump ontslagen werd.

Muellers onderzoek heeft het presidentschap van Donald Trump behoorlijk overschaduwd. De Amerikaanse inlichtingendiensten hadden geconcludeerd dat Rusland zich heeft gemengd in de Amerikaanse presidentsverkiezing van 2016, met als doel om Trump verkozen te krijgen. Robert Mueller werd aangesteld om die Russische inmenging te onderzoeken. Hij kreeg de opdracht te speuren naar verbanden en/of coördinatie tussen de Russische overheid en medewerkers van Trumps campagneteam. Zijn onderzoek heeft al tot aanklachten tegen 34 mensen geleid, onder wie ook zes voormalige medewerkers van de Trump-campagne.

Nieuw strijdtoneel

Er kondigt zich echter een nieuw politiek strijdtoneel aan. De Democraten hebben er al op aangedrongen dat zo veel mogelijk uit het rapport openbaar wordt gemaakt, terwijl het ministerie van Justitie voorlopig alleen een samenvatting heeft vrijgegeven. Hoeveel informatie er precies zal worden vrijgegeven, zal de komende dagen de inzet zijn van heftige debatte.