Vier dagen na zware val wint Van der Poel al koers
Mathieu van der Poel. Foto: pn
Een nieuwe straffe stoot van alleskunner Mathieu van der Poel. De Nederlandse kampioen op de weg heeft de GP Denain op zijn palmares geschreven.

Van der Poel soleerde op de kasseien in Noord-Frankrijk in de laatste tien kilometer naar de zege, nadat hij eerder de sprong had gemaakt van het peloton naar de lange vlucht. Een jagende groep had hem steevast in het vizier, maar bleef hangen op enkele seconden. Van der Poel hield knap stand en wint zo de semiklassieker van het niveau Kuurne-Brussel-Kuurne en Nokere Koerse. In die laatste koers kwam Van der Poel vier dagen geleden nog ten val, maar hij kwam er miraculeus vanaf met enkele schrammen en blauwe plekken.

Van der Poel zat bijna de hele wedstrijd in een figuurlijke zetel, want in een kopgroep van vijftien renners had hij zijn ploegmaats Jimmy Janssens en Lasse Norman Hansen mee. Ook Stijn Steels, Piet Allegaert en Bert De Backer waren mee aan boord. WorldTour-ploegen Groupama-FDJ en Trek-Segafredo moesten aan de bak in de achtervolging.

Met nog ruim veertig kilometer te gaan kon Van der Poel zich niet meer bedwingen en trok hij samen met de Luxemburger Alex Kirsch in de tegenaanval op de vroege vlucht. Toen hij daar kwam aansluiten, kon hij rekenen op de steun van zijn twee ploegmaats. Op de laatste kasseistroken ranselde Van der Poel vervolgens de kopgroep helemaal uit elkaar.

Ondanks zijn beperkte voorsprong op het uitgedunde peloton, dat nog alle andere vluchters opslokte, hield de solo van Van der Poel stand tot de streep. Aan de aankomst had hij nog drie seconden voorsprong op het sprintend peloton. De Fransman Marc Sarreau (Groupama-FDJ) werd tweede, Timothy Dupont (Wanty-Gobert) derde en Emiel Vermeulen (Natura4Ever) vijfde.
Voor Van der Poel was het zijn tweede zege dit wegseizoen. In februari, kort nadat hij de wereldtitel veldrijden had veroverd, debuteerde hij op de weg met een ritzege in de Ronde van Antalya (2.2).
Slechter nieuws was er voor Yoann Offredo. De Fransman van Wanty-Groupe Gobert kwam zwaar ten val en blesseerde zich aan de rug. Hij werd per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis.