Marianne Vos wint voor de vierde keer de Trofeo Alfredo Binda
Foto: Photo News

De Nederlandse Marianne Vos (CCC-Liv) heeft zondag voor een vierde keer de Trofeo Alfredo Binda gewonnen, een Italiaanse eendagskoers voor de WorldTour. Ze klopte de Australische Amanda Spratt (Mitchelton-Scott) en de Deense Cecilie Uttrup Ludwig (Bigla).

De Trofeo Binda was dit jaar al aan zijn 44e editie toe, en is één van de weinige klassiekers voor vrouwen die geen variant voor mannen heeft. Tussen de start in Taino en de aankomst in Cittiglio moesten 131 kilometer en een waslijst aan hellingen overwonnen worden, waarvan het grootste deel tijdens lokale ronden.

De wedstrijd kende een bijzonder aantrekkelijk verloop, met een spervuur van aanvalspogingen. Toen de Nederlandse Demi Vollering gegrepen werd op acht kilometer van de finish was dat het sein voor uittredend winnares Kasia Niewiadoma om aan te vallen. Door de impuls van de Poolse ontstond een kopgroep van acht rensters, met onder meer Vos, Spratt en Ludwig.

De staart van de acht kreeg in de laatste hectometers voor de eindstreep toch nog het peloton op de nek, maar niemand van de sprinters kon de 31-jarige Vos nog van een ruime sprintoverwinning houden. Eerder had ze de Italiaanse klassieker al gewonnen in 2009, 2010 en 2012.

Als afwachtingswedstrijd was er ook een manche voor de UCI Nations Cup voor meisjes juniores in Cittiglio. De Amerikaanse Megan Jastrab was daarin na 69 kilometer de beste. Opvallend: zowel in de elitewedstrijd als de junioreskoers kwam er geen enkele Belgische renster aan de start.