De klimaatbetogers die zondagavond de Wetstraat bezetten, zijn met de politie overeengekomen dat ze mogen blijven actievoeren, maar buiten de neutrale zone voor het federaal parlement. De betogers kunnen hun protest honderd meter verder de hele nacht voortzetten, zonder dat ze riskeren gearresteerd te worden.

Volgens de organisatoren zijn de onderhandelingen in alle respect verlopen. 'Zij deden hun job, wij de onze als burger', klinkt het.

De verschillende actiegroepen, waaronder Youth for Climate, Act for Climate Justice, maar ook Greenpeace, 11.11.11 en WWF, begonnen zondagavond om 18 uur met hun actie onder de noemer 'Occupy for Climate'. Ze blokkeerden de zone in de Wetstraat rond het federaal parlement voor alle verkeer. Er zijn zeker meer dan 100 betogers, onder wie Anuna De Wever, Kyra Gantois, actrice en ex-presentatrice Francesca Vanthielen en schrijver David Van Reybrouck. Ook acteur Koen De Graeve is aanwezig.  

De lokale politie arriveerde daarop en sloot de betogers volledig in. Ze duwde de betogers vanuit het Warandepark de Wetstraat binnen. Actievoerders ketenden zich vast aan grote gele blokken en olievatten. Er werden tentjes opgezet in het Warandepark. 

Maar daar overnachten kan niet, aangezien dit onderdeel is van de neutrale zone, zegt de politie. 

'Vredevolle actie' 

‘We willen blijven tot dinsdagmorgen,’ had Sarah Jacobs van Greenpeace vooraf aangekondigd. ‘Dan stemt het parlement over de herziening van Grondwetsartikel 7bis.’ 

Dat Grondwetsartikel 7bis staat momenteel open ter herziening. De manifestanten eisen dat er een 'paragraaf toegevoegd wordt die een bijzondere klimaatwet mogelijk moet maken en die doelstellingen en samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus verankert.' Afgelopen weken werd echter duidelijk dat MR, Open VLD, CD&V en N-VA zich kanten tegen deze grondwetswijziging.

‘Het is sowieso een vredevolle actie’, zegt Jacobs. ‘We willen zo lang mogelijk de straat afzetten. Daarna trekken we richting Warandepark en zullen daar in tentjes overnachten. Iedereen is er welkom.' 

'Wij bezetten de Wetstraat, omdat onze politici de klimaatwet blokkeren', zegt Dave Van Meel van Klimaatcoalitie. 'Ze weigeren nog steeds te luisteren naar de honderdduizenden burgers die al maanden op straat komen. Na jaren stilstand op het vlak van klimaatbeleid door gebrek aan ambitie en samenwerking, is dit een niet te missen momentum. Wanneer het parlement ontbindt begin april, kan artikel 7bis niet meer herzien worden tot ten minste 2024.'