Onderzoek naar doodsbedreiging Thierry Baudet
Foto: BELGAIMAGE

Politie en parket in Amsterdam onderzoeken een filmpje van UP! Network, waarin te zien is dat een antiracisme-demonstrant doodsbedreigingen uit aan het adres van Thierry Baudet, leider van de rechts-populistische partij Forum voor Democratie (FVD). De vrouw, die zichzelf met een doek voor haar gezicht onherkenbaar heeft gemaakt, scandeert ‘Als je Thierry dood wil schieten, zeg dan paf’.

Volgens een woordvoerster van de politie kijkt die of er meer filmpjes in omloop zijn en wat er tijdens de demonstratie van zaterdag in Amsterdam allemaal precies is gezegd. Het parket bekijkt op zijn beurt de strafbaarheid van de uitingen.

UP! Network is naar eigen zeggen een ‘rechts georiënteerd mediaplatform’. In het filmpje zeggen andere demonstranten tegen de verslaggever dat ze het niet eens zijn met met de oproep om de Forum voor Democratie-leider dood te schieten.

Zaterdag liepen enkele duizenden mensen mee in de demonstratie, die vooral was gericht tegen racisme maar ook tegen de recente verkiezingsuitkomst. Forum voor Democratie haalde bij de provincieraadsverkiezingen woensdag de meeste stemmen.

Geert Wilders, voorman van de rechts-populistische PVV, reageerde direct via Twitter op het filmpje: “Dus een vraag over meer of minder Marokkanen mag niet, maar roepen een politicus dood te schieten wel? ? Ik zou zeggen Openbaar Ministerie, oppakken en vervolgen die gevaarlijke linkse gek van dat filmpje en kappen met die belachelijke rechtszaak tegen mij.