Woordvoerder premier Michel: ‘Uitspraak over nationaal-socialistische cocktail was lapsus'
Foto: BELGA

Op een verkiezingscongres van de MR in Louvain-la-Neue heeft premier en partijvoorzitter Charles Michel gewaarschuwd voor een alliantie tussen socialisten en N-VA. ‘Die nationaal-socialistische cocktail, én verdeeldheid én verarming, zou erger zijn dan de Brexit’. Volgens de woordvoerder van de MR ging het om een lapsus van de premier.

Michel vormde vier en een half jaar een regering met de Vlaams-nationalisten van de N-VA. De communautaire eisen van die partij werden echter opzij geschoven om een socio-economisch programma door te voeren. In december stapte de N-VA echter uit de regering. Voor de verkiezingen van 26 mei legt de N-VA echter het confederalisme opnieuw op tafel.

‘Wij trappen niet in de val het communautaire avontuur’, zei Michel zondag. ‘Wij willen noch het separatisme dat verdeeldheid zaait, noch het ultrasocialisme dat verarmt’. Een samengaan van nationalisten en socialisten zou volgens hem ‘erger zijn dan de brexit’.

Michel hekelde zondag het ‘conglomeraat van linkse partijen’ die alles ‘gratis’ wil maken, maar daarvoor alleen nieuwe belastingen kan heffen. ‘Zoals altijd is Elio de belastingheffer weer op de afspraak’, zei de MR-voorzitter. De groenen van Ecolo kregen een sneer omdat ze het klimaatthema proberen te claimen. ‘Het klimaat is de zaak van iedereen en niemand heeft het monopolie over hoe we de klimaatuitdagingen moeten aangaan. Michel benadrukte dat de MR wel degelijk een klimaatwet wil. Wie iets anders zegt, ‘liegt’ volgens de premier.

'Lapsus'
De woorden 'nationaal-socialistische cocktail' die premier gebruikte om naar een mogelijke alliantie tussen socialisten en N-VA te verwijzen, was een 'lapsus', verklaarde de woordvoerder van de MR later. 'Er is nooit sprake van geweest om naar het nazisme te verwijzen. Het was niet de bedoeling om alles op een hoop te gooien', zegt de partijwoordvoerder. Hij wou enkel verwijzen naar een nationalistische partij en een socialistische partij, klinkt het. Michel zelf zegt dat 'iemand al van heel slechte wil moet zijn' om die uitspraken anders te begrijpen.

De woorden van Michel zoals hij ze uitsprak zondag op het programmacongres van de MR, vielen in slechte aarde bij PS en N-VA. PS-voorzitter Elio Di Rupo sprak van een 'cynisme' en 'gebrek aan fatsoen tegenover de slachtoffers van de holocaust en hun families'.