Zware klap voor CDH: fractieleider neemt niet deel aan verkiezingen
Foto: BELGA

Dimitri Fourny (CDH) zal op 26 mei geen kandidaat zijn bij de Waalse verkiezingen. Hij stopt onmiddellijk als fractieleider. Hij blijft daarentegen wel aan als burgemeester van Neufchâteau. Fourny is deze week in verdenking gesteld van kiesfraude.

Dimitri Fourny (CDH) maakte zijn beslissing zopas zelf bekend op een zeer korte persconferentie in zijn woonplaats Neufchâteau. Fourny was dit weekend al voor de deontologische raad van zijn partij verschenen. Die maakt normaal een rapport op voor de voorzitter, maar daar wilde de ‘Chestrolais’ duidelijk niet op wachten.

Voor CDH is dit een zware klap, op exact twee maanden van de verkiezingen verliest de partij een belangrijke pion. Fourny woog als fractieleider in het Waals parlement en wist in de CDH-provincie bij uitstek, een pak stemmen binnen te rijven. In 2014 was hij goed voor een kleine 10.000 stemmen. Dat waren er bijna 2.000 meer dan Yves Evrard, de lijsttrekker voor MR in de kieskring Neufchâteau.

Evrard is ook Fournys rivaal in de strijd om het burgemeesterschap. Tot 2012 had hij de sjerp. Fourny behaalde in oktober een absolute meerderheid, maar slechts met een marge van 16 stemmen. En dat terwijl er nu twijfels zijn over 18 stemmen van rusthuisbewoners die via volmacht werden uitgebracht.

Maar bovenop dat stemmenverlies komt de imagoschade. Uitgerekend de man die tijdens de Publifin-onderzoekscommissie hard inhakte op de betrokken PS’ers en compromisloos wit wilde wassen, moet nu zelf opstappen omwille van een beschuldiging van kiesfraude.

Sereniteit

CDH-voorzitter Maxime Prévot zegt de beslissing van Fourny te begrijpen, maar ook te betreuren. 'Want als op het einde van dit verhaal blijkt dat Dimitri niets te verwijten valt, zoals hij volhoudt, dan is dit opnieuw een geval van enorme menselijke en politieke verspilling.' Prévot heeft in zijn communiqué niets dan lovende woorden voor zijn ex-fractieleider. 'CDH behoudt het volste vertrouwen in hem en wenst hem sereniteit en voldoening in zijn gepassioneerde gemeentelijke engagement.'

Prévot moet nu in allerijl op zoek naar een vervanger voor Fourny als lijsttrekker.