Britse premier May in crisisberaad
Foto: REUTERS

In Londen neemt de speculatie toe dat de Britse regering premier Theresa May zou kunnen afzetten, in de nasleep van een chaotische week rond de brexit. Dat berichten Britse media zondag, op basis van regeringsbronnen. May houdt ondertussen vanmiddag crisisberaad.

Op het crisiberaad  zijn ministers en vooraanstaande Conservatieve parlementsleden, onder andere vooraanstaande Brexiteers zoals ex-minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson, uitgenodigd. Ook van de partij zijn haar de facto vicepremier David Livington en Milieuminister Michael Gove, beiden zondag in de Britse media genoemd als mogelijke tijdelijke vervangers van May.

Ondertussen gaan de geruchten over een 'coup' door. David Lidington, vaak de de facto vicepremier genoemd, zou kunnen overnemen als interimpremier, bericht de Sunday Times. Hij zou opdracht krijgen om een nieuwe koers uit te zetten voor de terugtrekking van Groot-Brittannië uit de Europese Unie. Ook zou hij de weg moeten vrijmaken voor een ‘gewone’ premier tegen de herfst. The Sunday Times schrijft van elf regeringsleden te zijn toevertrouwd dat ze May willen ruilen voor iemand nieuw. Namen vallen niet.

Volgens The Mail on Sunday zijn de ministers van plan om milieuminister Michael Gove aan te stellen als interim-premier.

De openbare omroep BBC hoorde bij niet nader genoemde invloedrijke Conservatieve parlementsleden dat zij schoorvoetend de brexit-deal met de EU zouden goedkeuren indien May belooft het veld te ruimen en niet zou voorgaan in de volgende fase van de uitstap. De commerciële zender ITV zegt van een invloedrijke minister te hebben vernomen dat dertig tot veertig Tory-parlementsleden haar dit rechtstreeks of onrechtstreeks hebben laten weten. Maar, aldus ITV, dat zijn nog steeds onvoldoende stemmen om de deal over de streep te trekken, ook al omdat de Noord-Ierse DUP, die de Conservatieve regering gedoogt, ‘niet aan boord lijkt te komen’.

Downing Street 10 heeft echter van de hand gewezen dat men de premier tot aftreden zou kunnen overhalen, aldus de BBC.

‘Dit gaat niet om de premier’

Tegenover SkyNews heeft minister van Financiën Philip Hammond zondag de berichten over een ‘coup’ tegen May naar de prullenmand verwezen. ‘Dit gaat niet om de premier of eender welk ander individu, dit gaat om de toekomst van ons land (....) wisselen van premier zou ons niet helpen’. Hammond ontkende aan te sturen op een vervanging van May door David Lidington.

‘Spelers wisselen lost het probleem niet op’, zei Hammond ook. ‘De regeringspartij veranderen zal het probleem niet oplossen’, aldus de minister. In plaats daarvan moeten de parlementsleden kiezen welke brexit ze willen leveren, vindt Hammond die toegeeft dat een meerderheid voor de deal behalen bij een derde stemming ‘zeer moeilijk’ zal zijn.

Er is ook geen meerderheid voor een tweede referendum, voegde de minister eraan toe.

Theresa May staat op dit moment voor een complete impasse. Aan de ene kant wil het Britse parlement haar brexitplannen niet goedkeuren, aan de andere kant wil de Europese Commissie niet tornen aan het akkoord dat de voorbije twee jaar is onderhandeld. Er zijn ook berichten dat zij deze week geen derde stemming omtrent de deal zou willen.

Zaterdag betoogden in Londen meer dan één miljoen mensen om een tweede brexitreferendum te eisen.