Het cruiseschip Viking Sky, dat zaterdagmiddag voor de westelijke kust van Noorwegen averij heeft opgelopen, vaart zondagmorgen op eigen kracht weer. De evacuatie is stopgezet.

Geassisteerd door twee bevoorradingschepen en een sleepboot zet het schip op eigen kracht 'veilig' koers naar de haven van Molde. Aan de evacuatie is een einde gekomen. Aan boord zijn er nog 436 passagiers en 458 bemanningsleden.

Er zijn 479 passagiers naar de wal gebracht, er worden schikkingen getroffen om hen naar huis te laten vliegen. De eersten vertrekken al vandaag/zondag. Twintig mensen hebben verwondingen opgelopen en hebben verzorging in Noorse medische centra gekregen. Sommigen mochten al beschikken, aldus de woordvoerder.

Noodsignaal

Cuiseschip Viking Sky kreeg zaterdagmiddag motorpech in winderige condities. Het 227 meter lange cruiseschip lag in het kustgedeelte Hustadvika, een gebied dat wegens talrijke eilandjes en riffen als zeer gevaarlijk geldt. In het verleden hebben zich daar nog scheepsongevallen voorgedaan.Er werd een reddingsoperatie opgestart. 

De politie van de provincie More og Romsdal, in het uiterste noordwesten van Noorwegen, zei dat de Viking Sky op zaterdagmiddag een noodsignaal uitzond. Operator Viking Ocean Cruises bevestigde later dat het schip 915 passagiers en 458 bemanningsleden vervoerde. Omroep NRK toonde beelden van de gehavende Viking Sky in zware golven, niet ver van een rotsachtige kuststrook bekend als Hustadvika.

Verschillende helikopters en schepen hielpen bij de evacuatie van degenen aan boord, zei de Noorse maritieme reddingsdienst. De politie zei eerder dat om 01.45 uur de eerste 230 passagiers aan land waren gebracht. Ze werden gehuisvest in een crisiscentrum in de stad Brynhallen, ongeveer 500 kilometer ten noorden van Oslo.

De reddingsoperatie kreeg een knauw toen een vrachtschip dat de Viking Sky ter hulp kwam, ook motorproblemen ondervond, en strandde in hetzelfde gebied als het cruiseschip. Twee helikopters werden omgeleid naar het vrachtschip om de negen bemanningsleden te evacueren.

Ook bij het schip Hagland Captain, dat op weg naar de Viking Sky om te helpen, viel de motor uit. Het schip maakte daarna slagzij, zegt de Zuid-Noorse reddingsdienst. Verschillende autoriteiten en organisaties waren betrokken bij de reddingspogingen, inclusief het Rode Kruis.

Zware stormwinden

Uit beelden die op sociale media opdoken blijkt hoe moeilijk de situatie voor de opvarenden was. Zij werden voortdurend door elkaar geschud door de zware stormwinden, terwijl ze wachten op hun wel erg lang durende evacuatie. De meeste opvarenden zijn Britten en Amerikanen.

‘We waren zaterdag aan het lunchen toen het schip begon te beven’, zegt de Amerikaanse passagier John Parry in The Sun. ‘Ramen braken meteen en het water vloog binnen. Er was één grote chaos.’ Parry kon wel gered worden. ‘Maar die trip met de helikopter, die vergeet ik liever volledig.’

Een andere passagier zat aan boord van het schip naast een deur die door het water opengebeukt werd. ‘We werden meteen bedolven onder het water. Mijn knie raakte beschadigd en ik moest afgevoerd worden op een brancard. Heel akelig allemaal.’ ‘Het hele schip stond onder water’, zeggen Esterher en Derek Browne. ‘Het was heel zwaar.’

Volgens Janet Jacob, een van de vele Britten aan boord, voelde de inbeukende wind aan als een tornado. ‘We werden naar de tweede verdieping gebracht omdat al het glas brak.’