Barbra Streisand onder vuur na uitspraken over vermoedelijke slachtoffers Michael Jackson
Barbra Streisand en Michael Jackson in 1986. Foto: AP

Actrice en zangeres Barbra Streisand ligt onder vuur na uitspraken over de mannen die in de documentaire Leaving Neverland vertelden hoe ze als kind door Michael Jackson werden misbruikt. In de Britse krant The Times zei ze dat ze de slachtoffers gelooft, 'maar dat ze er niet van zijn doodgegaan’.

In Leaving Neverland getuigen Wade Robson en James Safechuck over hoe ze als kind door Michael Jackson werden misbruikt. De familie van Michael Jackson ontkent dat hij ooit kinderen heeft misbruikt.

Streisand zei vrijdag in een interview in The Times dat ze de mannen gelooft. ‘Zijn seksuele behoeften waren zijn seksuele behoeften, door zijn kindertijd of door zijn DNA’, zei Streisand over Michael Jackson. ‘Je kan zeggen ‘misbruikt’, maar die kinderen waren verrukt om daar te zijn. Ze zijn allebei getrouwd en ze hebben allebei kinderen, dus ze zijn er niet van doodgegaan.’

Streisand zei verder nog dat ze medelijden voelt zowel voor Robson en Safechuck als voor Jackson. ‘Ik veronderstel dat ik het de ouders verwijt, die hun kinderen bij Jackson lieten overnachten.’

Haar uitspraken leidden tot een storm van kritiek op sociale media. ‘”It didn’t kill them.” Barbra Streisand, heb je dat nu echt gezegd?’, reageerde Leaving Neverland-regisseur Dan Reed op Twitter. De hashtag #CancelBarbraStreisand werd trending op Twitter.

Omgekeerd kreeg Streisand ook veel kritiek van fans van Michael Jackson die in zijn onschuld blijven geloven, omdat ze zegt dat ze gelooft dat de mannen de waarheid vertellen.

Genuanceerd

Alle commotie dwong Streisand om haar uitspraken te nuanceren. In een verklaring gaf ze toe dat ze haar woorden beter had moeten afwegen. ‘Laat het duidelijk zijn, er zijn geen omstandigheden waarin het ok is om misbruik te maken van jonge kinderen, door eender wie’, reageerde ze zaterdag.

Ze nuanceerde in de verklaring ook haar eerdere uitspraken over de ouders, die volgens haar ook slachtoffers zijn.