Twee schepen in de problemen bij Noorwegen, 1.300 passagiers cruiseschip geëvacueerd
Het cruiseschip Viking Sky kwam in de problemen door een motorstoring bij zwaar weer. Het schip drijft af richting de kust. Foto: REUTERS

Voor de westelijke kust van Noorwegen is een cruiseschip op drift naar het vasteland nadat het motorpech kreeg bij zware wind.. Zo’n 1.300 passagiers worden per helikopter geëvacueerd. Even later stuurde ook een cargoschip een noodsignaal uit.

Het cruiseschip Viking Sky stuurde rond 14 uur een noodoproep uit. De boot had nog maar één functionerende motor en er waaide een sterke wind. Golven werden tot 10 meter hoog, meldt de Noorse meteorologische dienst. Een lokale krant meldt dat daardoor reddingssloepen moesten terugkeren naar het cruiseschip.

Vijf helikopters werden ingezet om passagiers te evacueren. Rond 20 uur waren al 139 mensen aan land gebracht, aldus de BBC. De helikopters kunnen elk telkens tussen de 15 en 20 mensen per keer meenemen. ‘Het gaat nog veel tijd in beslag nemen om iedereen te evacueren’, aldus politiechef Tor Andre Franck. 

Niemand werd ernstig gewond, maar er is wel sprake van acht lichtgewonden.

Het incident vond plaats op ongeveer 2,5 zeemijl van de regio Møre og Romsdal, in het westen van het land. Daar vonden al verschillende schipbreuken plaats. ‘Het is gevaarlijk om motorproblemen te hebben in deze wateren, waar veel riffen zijn’, klinkt het nog.

Op het einde van de namiddag was een sleepboot onderweg naar de Viking Sky, in de hoop het cruiseschip naar een nabijgelegen haven te trekken, waar de passagiers aan wal zouden kunnen gaan.

Bemanning cargoschip geëvacueerd

Zaterdagnamiddag kwam nog een tweede schip in de problemen, eveneens ten westen van Noorwegen. Ook het cargoschip Hagland Captain kampte met motorproblemen. De bemanning werd geëvacueerd.