Protest tegen gevangenis van Haren in Schaarbeek
Foto: BELGAONTHESPOT

Een honderdtal mensen heeft zaterdag voor het station van Schaarbeek geprotesteerd tegen de bouw van de megagevangenis in Haren. Het ging onder meer om buurtcomités en milieuorganisaties.

‘Het project is driemaal toxisch’, zei Jean-Baptiste Godinot van Haren Observatory zaterdag tijdens de actie voor het treinstation van Schaarbeek. ‘In de eerste plaats is het toxisch voor het gevangenisbeleid, omdat hoe meer gevangenissen er worden gebouwd, hoe meer men die vult. Bovendien is het extreem duur en is er het risico van een verdere belasting van het rechtsbudget, dat al zeer beperkt is’, legde hij uit.

‘Het project is daarnaast toxisch op ecologisch vlak. Het gebouw komt op de site van Keelbeek, waarvan al 18 hectare biodiversiteit in rook is opgegaan’, voegt hij daar aan toe.

‘De derde reden is een democratische. Het project is ondoorzichtig. Het consortium Cafasso, dat de gevangenis zal beheren, heeft de werken nog versneld, terwijl de vergunningen mogelijk geannuleerd worden door de Raad van State. Dit is niet acceptabel’, aldus Godinot.

Na enkele toespraken begonnen de demonstranten een mars van het station van Schaarbeek naar Haren, onder toezicht van een politiebrigade.

Bij een eerder protest tegen de bouw van de gevangenis werden een tachtigtal actievoerders opgepakt, nadat ze de werf wilden blokkeren. Ook de komende weken zijn nog acties gepland.