Ongeveer 40.500 mensen hebben in Frankrijk deelgenomen aan de 19de zaterdagbetoging van de 'gele hesjes', van wie 5.000 in Parijs, volgens tellingen van de politie. De gele hesjes zelf spreken zelfs van 127.000 betogers over het hele land. In tegenstelling tot vorige week waren er geen grote incidenten, al werd er in Parijs wel traangas ingezet.

Vorige zaterdag betoogden 32.000 gele hesjes in het hele land, van wie 10.000 in Parijs. Toen richtten relschoppers heel wat schade aan op de Champs-Elysées, wat tot een drastische verscherping van de veiligheidsmaatregelen leidde. Zo werd het leger ingezet waren de Champs Elysées verboden terrein voor de gele hesjes. 

Die maatregelen wierpen hun vruchten af, verklaarde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner zaterdagavond. 'Dankzij de richtlijnen om vastberaden tegen vandalen en relschoppers op te treden, kon de orde gehandhaafd en geweld vermeden worden', aldus Castaner.

Traangas

Toch hebben de ordetroepen in Parijs traangas afgevuurd om een uitloper van een rustige betoging uiteen te drijven, zo meldt persagentschap Belga. Rond 17 uur begonnen de betogers na een rustige optocht uiteen te gaan, maar een groep keerde naar het centrum van Parijs terug. Op de boulevard de Strasbourg werd deze groep tegengehouden door de ordetroepen, die de weg met manschappen en vrachtwagens hadden versperd en traangas inzetten om de menigte, met voorop jongeren met de kap van hun sweater over het hoofd en een sjaal voor hun neus en mond, uiteen te drijven.

Verscheidene vuilnisbakken waren in brand gestoken, de venster van een bank stukgeslagen en een geldautomaat beschadigd. Al snel kwam politieversterking ter plaatse, die de branden bluste met het waterkanon. Daarna verspreidden de betogers zich in de omliggende straten.

In heel Frankrijk werden 233 betogers opgepakt,. 172 mensen werden door de politie in voorlopige hechtenis gehouden en 107 mensen werden geverbaliseerd omdat ze aan verboden bijeenkomsten trachtten deel te nemen.