Wereldleider zijn, het is een vak apart. Een aantal politici hadden het deze week nogal moeilijk. Zo werd de Britse parlementsvoorzitter John Bercow op straat belaagd door de BBC, zoals u in de video hierboven ziet.

Na een uithaal van premier Theresa May sloeg Bercow wel terug naar zijn partijgenote. Die had in een toespraak woensdagavond de Britse parlementsleden beschuldigd van 'politieke spelletjes'. Bercow pakte uit met een prachtig staaltje van Britse subtiliteit. 

 

Ook voor Mark Rutte was het geen gemakkelijke week. De Nederlandse premier verloor zijn meerderheid in de Eerste Kamer door de overwinningen van Forum voor Democratie en GroenLinks. Tijdens een debat dat aan de verkiezingen voorafging, raakte hij even de kluts kwijt. Hij riep er zijn politiek assistente Caroliene zelfs bij. Zij werd in geen tijd een hit op sociale media.

 

De Canadese premier Justin Trudeau werd tijdens een debat terechtgewezen door een overijverig oppositielid. Toen die hem beschuldigde van het eten van een bagel, wat in het parlement niet mag, antwoordde Trudeau fijntjes dat het een chocoladereep was waarmee hij de regels van het huis overtrad.

 

Geen week die voorbijgaat zonder een frats van Donald Trump. Deze week haalde hij een kaart boven om zijn successen in Syrië in de verf te zetten. Die bleek echter nogal klein uitgevallen te zijn. Maar Trump zou zichzelf niet zijn moest hij daar geen verklaring uit zijn mouw voor kon schudden.