In Londen zijn een miljoen mensen op straat gekomen voor een mars tegen de Brexit ,volgens tellingen van de de organisatoren. Het Verenigd Koninkrijk verlaat mogelijk op 12 april de Europese Unie, maar de demonstranten willen een tweede referendum.

De Britse hoofdstad in blauw en geel: meer dan een miljoen mensen, volgens cijfers van de organisatoren, zijn zaterdag in Londen de straat opgetrokken tegen de Brexit. Organisator People's Vote eist een referendum waarin de burgers over het definitieve brexitakkoord kunnen stemmen. Veel deelnemers droegen tijdens de mars blauw-gele Europese vlaggen en waren ook in deze kleuren gekleed. Anderen droegen Britse vlaggen.

De organisatoren spraken van een van de grootste protestmarsen in de geschiedenis van Groot-Brittannië, die alle verwachtingen overtrof. De politie gaf geen schatting van het aantal manifestanten. De betogers waren uit alle delen van het land naar Londen gereisd, ook vanuit afgelegen eilanden.

De protestmars, waaraan ook veel gezinnen deelnamen, eindigde aan het parlement. 'Deze hele brexshitshow moet ophouden!', stond op een bord van een betoger te lezen.

Ondertussen eisen steeds meer politici het ontslag van premier Theresa May. Britse media schrijven dat de komende week beslissend wordt voor het lot van de Britse regeringsleider.

'Ik marcheer samen met mensen uit alle hoeken van ons land', twitterde de Londen burgemeester Sadiq Khan, die tot de oppositiepartij Labour behoort. Ook de minister-presidente van Schotland, Nicola Sturgeon, en veel andere politici namen aan de manifestatie deel.

May onder druk

De impasse over de Brexit is compleet in het Verenigd Koninkrijk. De EU heeft uitstel gegeven tot 12 april voor de Brexit, als het parlement de scheidingsdeal die premier May met de EU sloot goedkeurt. 

May deed al twee pogingen, maar kreeg weinig steun. Dit weekend liet May verstaan dat ze een derde stemming niet zou voorleggen als ze niet genoeg steun kreeg van de parlementsleden. Hoe het dan verder moet, is totaal onduidelijk. Wil de EU dan toch uitstel, dan moet Londen verkiezingen organiseren. Anders stapt het VK zonder deal uit de EU op 12 april. 

Maar het volk roert zich inmiddels. Met deze betoging, maar ook online. Meer dan 4 miljoen Britten hebben een online petitie tegen de Brexit getekend. 'De regering voert herhaaldelijk aan dat uit de Europese Unie stappen de 'wil van het volk' is', valt er te lezen op de site. 'Wij moeten een einde maken aan die stelling.'

Van zodra een petitie meer dan 100.000 handtekeningen verwerft, moet het parlement die bekijken. De regering moet een antwoord geven van zodra er meer dan 10.000 ondertekenaars zijn.