Het aantal doden na de doortocht van cycloon Idai blijft maar stijgen. Een minister in Mozambique laat weten dat 417 doden zijn gevallen in zijn land. 259 doden waren al in Zimbabwe geteld, en 56 in Malawi.

Een dodelijk cycloon kwam vorige week aan land in de havenstad Beira in Mozambique met windsnelheden van 170 kilometer per uur. De cycloon trok een spoor van vernieling door de stad en ging verder naar Zimbabwe en Malawi. Een enorme vloedgolf spoelde over het land, met grote overstromingen tot gevolg.

 

 

Sindsdien kampen de landen met tekorten aan water, voedsel en medicijnen. Een kamp is opgezet door de overheid, waar hulporganisaties zoals het Rode Kruis en de VN goederen leveren voor de bevolking. Maar het kamp is enkel bereikbaar met de helikopter. Veel wegen zijn immers afgesloten door de noodsituatie.

De vrees bestaat dat het uiteindelijke dodenaantal tot in de 1.000 zal stijgen. Maar nog veel meer mensen zijn getroffen. Geschat wordt 1,8 miljoen mensen, alleen al in Mozambique. Volgens Unicef zijn de helft daarvan kinderen. 'We zitten in een race om kinderen in deze ramp te helpen en te beschermen', zei directeur Henrietta Fore van de VN-Kinderrechtenorganisatie vanuit Beira.
'De situatie zal erger worden voor het beter wordt', zei Fore. 'Hulporganisaties kunnen nauwelijks de schaal van de ravage overzien. Hele dorpen staan onder water, gebouwen zijn verwoest, scholen en klinieken kapot. Terwijl de reddingsoperaties doorgaan, is het ook van levensbelang dat maatregelen worden getroffen om de verspreiding van besmettelijke ziekten tegen te gaan, om te voorkomen dat deze ramp uitmondt in een catastrofe.'

Unicef vreest dat gevaarlijke ziektes als cholera, malaria en diarree uitbreken. De organisatie is ook bezorgd om kinderen die wees zijn geworden. 'Voor de kinderen die getroffen zijn door cycloon Idai is het van groot belang dat ze toegang krijgen tot gezondheidszorg, schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en onderwijs. Ook is het van belang dat ze herstellen van de trauma's door de ramp.'
 

Dodental cycloon Idai loopt op tot 732, 'situatie zal erger worden voor het beter wordt'
Foto: AFP