Islamitische Staat is niet meer. Toch niet volgens de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). We kijken terug op de opkomst, de wreedaardige heerschappij en de val van IS.

In 2004, een jaar na de Amerikaanse inval in Irak, vestigt een afdeling van Al Qaida zich in het land. In 2006 verandert de groep zijn naam in ‘Islamitische Staat in Irak’.

2011. Als de crisis in Syrië begint, stuur de leider van IS in Irak, Aboe Bakr al-Bagdadi zijn mannen naar het buurland. Bagdadi zal in 2013 zelf ook naar Syrië vertrekken. Hij breekt met Al Qaida. De naam van de terreurorganisatie verandert opnieuw, in Islamitische Staat in Irak en de Levant.

2014. IS in Irak en de Levant boekt begin dit jaar zijn eerste grote succes in Fallujah (Irak) en Raqqa (Syrië). De jihadisten nemen later (in juni) ook Mosoel, en Tikrit in. In de Grote Moskee van Mosoel roept Bagdadi het begin van het kalifaat uit, en verandert de naam van de groep in Islamitische Staat.

Dat is het begin van een terreurbewind. In Irak vermoordt IS duizenden Yezidi’s. Meer dan 7.000 vrouwen en meisjes worden in de prostitutie gedreven. Hetzelfde speelt zich af in Syrië, waar honderden van de Sheitaat-stam vermoord worden. De onthoofdingen van gijzelaars staan in het geheugen gegrift, dankzij de gruwelijke video’s.

In september van dat jaar starten de Verenigde Staten met de opbouw van een coalitie tegen IS. Luchtaanvallen volgen snel, waar ook België aan deelneemt.

Eerst met de aanval op de redactie van Charlie Hebdo en later met de terreuraanval in Parijs breidt het terrein van IS zich definitief uit naar Europa. De start van een hele reeks terreurdaden, ook in België op 22 maart 2016.

Bijna een jaar daarvoor nam IS Ramadi in Irak en Palmyra in Syrië in. Toch zal tegen eind 2015 IS significant worden teruggedrongen in beide landen. Maar het einde is nog niet in zicht. IS vindt in 2016 een nieuwe adem, en neemt de verloren stad Fallujah opnieuw in. In de zomer van 2017 start het echte einde voor IS. Eerst met het verlies van Mosoel, dan Deir al-Zor en ook Raqqa.

De Syrische overheid neemt in 2018 Yarmoek over van IS. De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), bondgenoten van de VS, maken sterke vooruitgang in Irak. Deze week worden de laatste IS-strijders verdreven uit Baghouz. De SDF roepen het einde van het kalifaat uit.