De Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), die door de VS gesteund worden, hebben ‘de totale overwinning’ uitgeroepen op Islamitische Staat (IS) in Syrië. Gisteren vertelde het Witte Huis al hetzelfde, maar toen gingen de gevechten eigenlijk nog door.

Het kalifaat dat IS had uitgeroepen, en dat delen van Syrië en van Irak omvatte, is beëindigd, klinkt het bij SDF. Vrijdagavond verklaarde het Witte Huis al dat het IS-gebied in Syrië voor honderd procent was ingenomen. Er waren toen wel nog meldingen over gevechten in de buurt van het laatste bolwerk: het dorp Baghouz, in de provincie Deir Ez-zor.

Als de berichten over de val kloppen, dan blijft Islamitische Staat toch een bedreiging. Zo blijft het gevaar bestaan van geïsoleerde groepen jihadisten die aanslagen plegen of aanvallen uitvoeren.

Het hoogtepunt van Islamitische Staat dateert van 2014, toen IS de miljoenenstad Mosoel in het noorden van Irak controleerde. Kort nadien riep IS-leider Aboe Bakr al-Bagdadi het kalifaat uit. IS had de macht over een gebied van 88.000 vierkante kilometer, van het westen van Syrië tot het oosten van Irak. Acht miljoen mensen vielen onder de harde hand van de IS-leiders. 

Onder leiding van de VS begon een internationale coalitie aan de herovering van het gebied. In de zomer van 2017 werd Mosoel bevrijd en enkele maanden later viel ook de onofficiële hoofdstad al-Raqqa. Het was echter wachten tot vandaag vooraleer de volledige overwinning kon worden uitgeroepen.

Hoewel het kalifaat nu voorbij is, is er nog geen sprake van een echte langdurige overwinning op de leiders en het gedachtegoed van IS. De Amerikaanse Defensie vreest dat - als de druk op IS niet aangehouden wordt - de islamisten zich kunnen hergroeperen in Syrië. Dat zou zelfs niet veel langer dan zes tot twaalf maanden duren.