De Standaard wint  prestigieuze prijs voor onderzoeksjournalistiek
Foto: katrijn van giel

De Standaard won vrijdagavond de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland en Vlaanderen, De Loep, in de categorie signalerende onderzoeksjournalistiek. De prijs werd toegekend voor het project CurieuzeNeuzen.

Samen met de Universiteit Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij mat De Standaard voor het project CurieuzeNeuzen de luchtkwaliteit in Vlaanderen.

Daartoe engageerden twintigduizend burgers zich om gedurende een maand de verkeersgerelateerde vervuiling in hun straat te meten. Het onderzoek leverde het meest gedetailleerde beeld tot nu toe op van de Vlaamse luchtkwaliteit.

Het juryverslag noemt het project ‘indrukwekkend’ en roemde de ‘interactieve prestatie waardoor in elke straat de viezigheid in de lucht kan worden opgezocht. Waarlijk signalerende onderzoeksjournalistiek met een hoge maatschappelijke relevantie.’

De prijs werd in Amsterdam op de Avond van de Onderzoeksjournalistiek in ontvangst genomen door journaliste Ine Renson, die het journalistieke project leidde. Maar het project kon op de medewerking van zo’n dertig collega’s rekenen op verschillende diensten van de krant: marketing, digitaal, video en audio. Net die brede samenwerking maakte het project ook voor De Standaard uniek, en wijst de weg naar nieuwe vormen van journalistiek bedrijven.

www.standaard.be/curieuzeneuzen