Op ruimtereis met de Lieven Scheire van Nederland
Anna Grimbrere: ‘Space is not for pussies’. Foto: rr

Terwijl wij het moeten stellen met Lieven Scheire, hebben de Nederlanders Anna Grimbrere. Ze neemt ons vanavond mee op ruimtereis.

1 CONFESSIONS OF A DANGEROUS MIND

Eén, 23.30 uur

Zolang George Clooney het geld dat hij ermee verdient, blijft gebruiken om goeie films te maken, mag hij van ons tot het eind van zijn dagen reclame maken voor Nespresso. Zijn regiedebuut uit 2002 staat nog altijd als een huis. Als what else?

2 DE WILDE RUIMTE

NPO 2, 21.10 uur

Anna Grimbrere is mooier dan Lieven Scheire, spreekt mooier dan Lieven Scheire en heeft toch maar mooi een heus diploma (natuurkunde), in tegenstelling tot Lieven Scheire. In deze reeks over de ruimtevaart komt ze tot de conclusie: Space is not for pussies. Vulgariseren, heet dat.

3 ELYSIUM

Q2, 20.35 uur

Je hoeft maar even naar Matt Damon te kijken in dit kolkende sf-drama om te weten dat Anna Grimbrere (zie tip 2) gelijk heeft. Als de toekomstvisie van regisseur Neill Blomkamp steek houdt, dan kunt u omstreeks 2154 trouwens beter rijk zijn dan arm. Een beetje zoals nu, schiet ons te binnen terwijl we het opschrijven.

4 TERZAKE

Canvas, 20 uur

Veel aandacht voor de herdenking van de aanslagen in Zaventem en Maalbeek van drie jaar geleden, via gesprekken met onder meer Karen Northshield, die nog steeds in een ziekenhuisbed ligt en Mohamed El Bachiri, die zijn vrouw verloor en daarover het beklijvende ‘Een Jihad van liefde’ schreef. Wauthier Robyns van verzekeringgroepering Assuralia legt uit waarom drie jaar na de feiten mensen nog wachten op een vergoeding.

5 DE AFSPRAAK OP VRIJDAG

Canvas, 20.30 uur

Gasten Bert Bultinck, Mia Doornaert en Tom van Grieken laten hun licht schijnen op de pas gehouden verkiezingen in Nederland en de stilaan onontwarbare Brexit-knoop.