Koning en koningin op vierdaags staatsbezoek naar Zuid-Korea
Het koningspaar tijdens een staatsbezoek aan China in 2015 Foto: BELGA

Koning Filip en koningin Mathilde vertrekken zondag naar Zuid-Korea voor een vierdaags staatsbezoek. In het zog van het koningspaar reist een grote delegatie politici, bedrijfsleiders en academici mee.

Waar leden van het koningshuis bij een dergelijke verplaatsing traditioneel vergezeld worden door de ministers-presidenten van de gewesten en de minister van Buitenlandse Zaken, gaan dit keer enkel Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister-president van de Franse Gemeenschap Rudy Demotte (PS) mee. Het is nog niet duidelijk of minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders zal deelnemen aan het staatsbezoek. Voor Vlaanderen gaat Vlaams minister van Economie Philippe Muyters (N-VA) mee.

Het staatsbezoek zal zich beperken tot de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel. Koning Filip zal er de Zuid-Koreaanse president Jae-In Moon ontmoeten. Koningin Mathilde zal samenzitten met Kim Jung-sook, de echtgenote van de president en professioneel klassieke zangeres. Ze zal ook voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki Moon ontmoeten.

Het koningspaar zal hulde brengen aan de Belgische soldaten die gesneuveld zijn tijdens de Koreaanse oorlog. Zowat 3.200 Belgische en Luxemburgse vrijwilligers vochten mee in het conflict, dat in juni 1950 begon en drie jaar later eindigde met een wapenstilstand. De koning en koningin zullen een krans neerleggen op de nationale begraafplaats van Seoel en langsgaan aan het Belgische monument op de gedenkplaats voor de oorlogsslachtoffers.

Staatsbanket

Voorts zullen ze verschillende seminaries bijwonen die in het kader van het staatsbezoek georganiseerd worden, met name over ‘smart cities’ en circulaire economie, en is er een bezoek gepland aan de nationale kunstuniversiteit, nu de voorbije acht jaar de Koningin Elisabethwedstrijd drie keer gewonnen werd door Zuid-Koreanen. Een taekwondo-show, een nationale sport in Zuid-Korea, staat eveneens op het programma. De avonden worden dinsdag en woensdag ingevuld met respectievelijk het staatsbanket en een Belgisch concert.

‘De diplomatieke relaties met Zuid-Korea zijn uitstekend, er is geen enkele politieke wrevel tussen de twee landen met een groot aantal gedeelde belangen’, klinkt het bij Buitenlandse Zaken.

Behalve het diplomatieke is er aan het staatsbezoek ook een omvangrijk economisch luik. Een honderdtal bedrijven reist mee, met bijvoorbeeld een duidelijke vertegenwoordiging van de Belgische varkensvleessector. Ook Belgische specialiteiten zoals bier en chocolade zijn goed vertegenwoordigd.

Vierde economie van Azië

Zuid-Korea is de vierde economie van Azië en de 35ste belangrijkste invoerder van Belgische goederen. De export van België naar Zuid-Korea was in 2017 goed voor 1,56 miljard euro (1,45 miljard euro in 2016), of 0,4 procent van de totale uitvoer. Omgekeerd was Zuid-Korea de 23ste leverancier van België. We importeerden voor 2,72 miljard euro aan goederen, of 0,8 procent van de totale import van België. Het handelstekort komt daarmee uit op bijna 1,16 miljard euro voor 2017.

Zuid-Korea is bij de vijftien grootste economieën ter wereld. De groei werd gestuwd door een aantal conglomeraten, de zogenaamde chaebols, waaronder Samsung, Hyundai en LG.