Gökmen Tanis bekent plegen aanslag in Utrecht
Forensisch onderzoek op de tram in Utrecht na de aanslag van maandag Foto: Michel van Bergen

De verdachte van de aanslag in een tram in Utrecht, Gökmen Tanis, heeft bekend de feiten te hebben gepleegd. Volgens het Openbaar Ministerie zegt hij alleen te hebben gehandeld. De andere man die nog vastzat, een 40-jarige Utrechter, is vrijgelaten.

De 37-jarige Gökmen Tanis opende maandag het vuur op een tram in Utrecht. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten nog eens vijf anderen gewond. Tanis kon maandagavond gearresteerd worden.

Donderdag maakte het Openbaar Ministerie bekend dat Tanis wordt verdacht van meervoudige moord, dan wel doodslag, met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Het OM zei verder te vermoeden dat hij alleen heeft gehandeld.

Eerder was al gebleken dat de hoofdverdachte geen enkele band had met zijn slachtoffers. Ook een briefje dat in zijn vluchtauto werd gevonden, leek in de richting van terrorisme te wijzen.

Behalve Tanis werden maandag en dinsdag nog drie andere verdachten opgepakt. Twee mannen van 23 en 27 jaar werden dinsdag al vrijgelaten. Van een veertigjarige man uit Utrecht werd nog onderzocht of hij mogelijk een 'ondersteunende rol' buiten het schietincident om had gespeeld, maar ook hij werd nu dus vrijgelaten.