Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van Unesco-lijst
Foto: carlo coppejans

Aalst Carnaval verdwijnt mogelijk van de Unesco-lijst voor immaterieel erfgoed. Dat heeft de organisatie van de Verenigde Naties vrijdag bekendgemaakt. De beslissing valt in december.

Het onderwerp komt aan bod bij de vergadering van het intergouvernementeel comité voor de borging van het immaterieel cultureel erfgoed, dat van 9 tot 14 december samenzit in Colombia. Unesco had zich eerder al negatief uitgesproken over de ‘racistische en antisemitische’ praalwagen van carnavalsgroep De Vismooil’n.

‘De satirische geest van Aalst Carnaval en de vrijheid van meningsuiting kunnen niet dienen als een dekmantel voor manifestaties van haat’, aldus Ernesto Ottone, assistent-directeur-generaal voor Cultuur bij Unesco. ‘Deze onfatsoenlijke karikaturen gaan in tegen de waarden van respect en waardigheid die worden belichaamd door Unesco, en zijn in strijd met de principes die het immateriële erfgoed van de mensheid onderbouwen.’

Unesco erkende Aalst Carnaval in 2010 als immaterieel erfgoed.

 

Burgemeester Christoph D'Haese (N-VA) zegt te betreuren dat Aalst Carnaval mogelijk van de Unesco-lijst zal verdwijnen. Hij gelooft niet dat Unesco een juiste inschatting maakt en herhaalt dat de betrokken carnavalsgroep, De Vismooil'n, geen antisemitische bedoelingen had. De Aalsterse burgemeester argumenteert dat binnen de specifieke context van Aalst Carnaval veel mogelijk is en dat van geen censuur geen sprake kan zijn. 'We gaan niet toelaten dat moslims, katholieken of joden beslissen waarmee we kunnen lachen', zegt hij.