Wat is een 'migratiehond' van de federale politie?
Politieactie, op zoek naar transmigranten in West-Vlaanderen Foto: FRED DEBROCK

Met twee ‘migratiehonden’ speurt de federale politie in West-Vlaanderen naar transmigranten, mensen die op een illegale manier de oversteek naar het Verenigd Koninkrijk proberen te maken. Wat is dat, een ‘migratiehond’?

Met een grote politiemacht voerde de politie gisteren een controle uit naar transmigranten op de snelwegparking van Westkerke. In aanwezigheid van minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V). Maar ook: ‘migratiehonden’. Ze inspecteren de vrachtwagens naar migranten zich in verschuilen.

Maar wat zijn dat eigenlijk, ‘migratiehonden’? De term klinkt beladen, beaamt de directeur-coördinator van de West-Vlaamse politie, als we hem even bellen om meer uitleg te vragen. ‘Wij noemen dat inderdaad zo. De honden detecteren mensen in vrachtwagens.’

Enkele uren later belt hij terug. ‘Ik heb het even nagevraagd. De federale politie heeft twee migratiehonden op dit moment, en er worden er nog meer opgeleid. Het gaat om een Border Collie, geen Duitse herders dus (die vaak gebruikt worden als speurhond, red.). Het verschil met een gewone speurhond is dat hij speels is, niet agressief, ongevaarlijk dus. Het is voor de zoektocht naar migranten beter dan een Duitse herder. Als migranten gevonden worden, dan komen de honden niet agressief over. Ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor, zij zijn getraind om niet te bijten. Het werkt heel goed, ja.’

In Nederland is de term ‘migratiehond’ al jaren in gebruik. Daar gebruiken ze wél gewoon Duitse herders. ‘Deze ‘migratiehonden’ hebben een neus voor verstekelingen’, schreef een Nederlands tijdschrift vorig jaar. Voor alle duidelijkheid: migratiehonden zijn gewoon speurhonden die getraind zijn om een menselijke geur te ontdekken.