Populaire veganiste ligt onder vuur na het eten vis: 'Mijn gezondheid stond op het spel'
Foto: YouTube / Rawvana English

Een influencer die een veganistische levensstijl promoot, denkt maar beter twee keer na voor ze vis eet. Dat moest de populaire veganiste Rawvana ondervinden.

De influencer Yovana Mendoza Ayres, op sociale media bekend als Rawvana, promoot op haar socialemediakanalen een strikt dieet van alleen rauwe groenten en fruit. Ze heeft 1,3 miljoen volgers op Instagram en bijna 500.000 abonnees op Youtube.

Een andere vlogster, de Colombiaanse Youtube-ster Paula Galindo, had haar gefilmd in een restaurant op Bali, toen ze samen op reis waren. Ayres probeerde haar gerecht nog met haar armen te bedekken, maar al snel merkten volgers een niet plantaardig ingrediënt op: vis. Daarna barstte de kritiek op sociale media los. Sommigen vragen zich af of ze een echte veganist is, of dat ze met haar posts gewoon geld probeert te verdienen. Anderen verwijten haar dat ze deed alsof haar dieet gezond was, terwijl ze gezondheidsproblemen had.

In een video legt Rawvana uit waarom ze haar fans heeft misleid. Vanwege gezondheidsproblemen moest ze haar dieet aanpassen, zegt ze. Dokters adviseerden haar om bijvoorbeeld meer proteïnen en eieren te eten. Haar strikte levensstijl had haar blijkbaar ziek gemaakt.

‘Ik weet dat velen mij vertrouwen’, zegt ze. ‘En jullie voelen jullie waarschijnlijk misleid en bedrogen. Ik ben menselijk. Ik heb een fout gemaakt en ik wou dat niet voor jullie verbergen. Ik wilde het op het gepaste moment vertellen.’

Ayres zegt dat ze zes jaar geleden met haar rawfood begon. In 2014 kreeg ze problemen na een vastenperiode van 25 dagen. Ze menstrueerde niet meer, en dokters ontdekten dat haar hormonen ontregeld waren. Rawvana begon meer vetten te eten en haar eten soms te koken. Maar toch waren haar gezondheidsproblemen nog niet van de baan. Enkele maanden geleden ging ze overstag, en besloot ze om ook vis en eieren te eten. Ze vreest dat ze anders nooit kinderen zou kunnen krijgen.

Op termijn hoopt ze om opnieuw veganistisch te eten.