64 scholen voeren opnieuw actie voor schone lucht
(Archiefbeeld van een vorige actie). Foto: katrijn van giel

De acties voor schone lucht van burgercollectief Filter Café Filtré nemen stilaan heel Vlaanderen over. Vrijdag organiseerden 64 scholen, waarvan 12 nieuwe, een actie voor schone lucht.

In Brussel, Antwerpen, Oost-Vlaanderen en deze week ook West-Vlaanderen vonden er acties plaats voor de ‘stikkende’ kinderen die niet op schone lucht aan de schoolpoort kunnen rekenen.

De deelnemende scholen sluiten tijdens hun actie een straat af voor het autoverkeer of vestigen de aandacht op de impact van luchtvervuiling via een activiteit.

In de Brusselse Marollen organiseerden de Nederlandstalige school Sint-Joris en de Franstalige school Emile André samen een protest op het Vossenplein. Terwijl de dagelijkse brocante er volop aan de gang was, trokken ze alle aandacht naar zich toe met een optocht tussen de standen van de antiekverkopers.

Enkel in Vlaams-Brabant deed geen school mee aan het protest, maar daar komt volgende week verandering, verzekert Filter Café Filtré.

Filter Café Filtré is sinds vrijdag 15 maart opnieuw begonnen aan een opeenvolging van acties voor schone lucht aan de schoolpoort, want met uitzondering van de paasvakantie gaan ze door tot aan de verkiezingen op 26 mei. Het burgercollectief richt zich met het protest specifiek op maatregelen voor een betere mobiliteit en bijgevolg minder CO2-uitstoot.