Productieafdeling Etex in Kapelle-op-den-Bos ligt stil wegens vondst asbest
Het asbest, dat ontdekt werd met de kleefstalen, bevond zich aan de onderkant van het dakgebinte Foto: BELGA

De productieafdeling van Etex (het vroegere Eternit) in Kapelle-op-den-Bos ligt sinds donderdagnamiddag stil. De vakbonden hebben het werk neergelegd nadat er asbest is aangetroffen in kleefstalen die her en der in de fabriek genomen waren.

Momenteel overleggen directie en vakbonden over hoe het nu verder moet. In deze productieafdeling werken circa 600 arbeiders.

Volgens Etex-woordvoerder Michiel Adriaensens zijn de analyseresultaten van kleefstalen niet representatief voor het gezondheidsrisico.

‘We voeren continu uitgebreide, strenge luchtmetingen uit tot op de detectiegrens en daarbij worden geen asbestvezels aangetroffen. Deze vormen pas een risico voor de gezondheid als ze vrijkomen in de lucht en dat is dus niet het geval’, klinkt het.

Het is volgens Adriaensens momenteel niet te voorspellen wanneer het werk in Kapelle-op-den-Bos hervat zal worden.

‘De vakbonden hebben beslist het werk neer te leggen omwille van bezorgdheid over de gezondheid van de werknemers. Momenteel praat de directie met syndicale vertegenwoordigers om de situatie uit te klaren’, aldus de woordvoerder.

Nieuwbouw

Een tweetal weken terug werden via de kleefstalenmethode ook asbestvezels ontdekt in een bijgebouw van Etex Building Performance, een ander onderdeel van de Etex Group, in Tisselt (Willebroek). Het gebouw, waar onder meer vervangmotoren gestapeld staan, werd onmiddellijk hermetisch afgesloten en zal binnenkort worden afgebroken en vervangen door een nieuwbouw.