Beton stopt niet: kleurrijke studentenkoten blijven bestaan
Foto: Annemie Augustijns

De kleurrijke studentenkoten op de campus van de Vrije Universiteit Brussel werden een tijdlang met ­afbraak bedreigd. Maar gelukkig blijven ze bestaan. De modernistische betonnen koten werden in 1972 ­gebouwd door Willy Van Der Meeren, een van de belangrijke naoorlogse Belgische moderne ­architecten en designers.

Van der Meeren ontwierp de koten met de Parijse studentenrevolte van mei ’68 in het achterhoofd. ‘Hij bouwt de kamers bewust als een labyrint, zonder enige rechtlijnigheid, zodat de studenten er gemakkelijker hun weg vinden dan de rijkswachters’, lees je in het ­architectuurboek Bouwen aan de Vrije Universiteit Brussel.

Het materiaalgebruik verraadt de tegendraadse, creatieve geest van een bouwkunstenaar. Om de woning te betreden, moeten de studenten een eigenzinnig trapje van drie treden op: op elkaar gestapelde geprefabriceerde betonnen ­elementen uit de spoorwegindustrie.

Sinds begin februari hebben de studenten de legendarische studentenkoten verlaten. Ze worden nu ingepalmd voor wetenschappelijke onderzoeksprojecten, die zich vooral op de bouwsector richten.

Annemie Augustijns, Sofie Van der Linden en Katleen Vinck brengen hulde aan de weerbarstige bouwkunst van Willy Van Der Meeren in de tentoonstelling WVDM. BOUWKUNST te bezoeken tot en met 24 maart in Valerie Traan Gallery in Antwerpen.