Game of thrones-actrice Emilia Clarke heeft een hersenbloeding overleefd en ze onderging verschillende hersenoperaties.

Clarke (32), die in de fantasiereeks Game of thrones Daenerys Targaryen speelt, vertelt in een persoonlijk essay in The New Yorker Magazine voor het eerst over haar gezondheidsproblemen.

Kort na de opnames van het eerste seizoen van Game of thrones bezweek de Britse actrice bijna aan een hersenaneurysma. Ze was toen 24 jaar. De tweede keer was na de opnames van het derde seizoen. ‘Net wanneer mijn kinderdroom leek te zijn uitgekomen, verloor ik bijna mijn verstand en daarna mijn leven’, schrijft ze.

 

Druk

De actrice beschrijft de druk die ze voelde als onervaren actrice die plots wereldberoemd was geworden. ‘Ik was doodsbang. Doodsbang voor de aandacht, de industrie die ik nauwelijks begreep en het vertrouwen dat de makers in mij hadden gesteld. Ik voelde me op elke manier blootgesteld.’ De actrice zegt dat ze bijvoorbeeld van de pers veel vragen kreeg over haar naaktscènes.

Tijdens het fitnessen sloeg het noodlot voor de eerste keer toe. ‘Ik moest van de trainer planken en het voelde alsof een elastieken band mijn hersenen samenkneep.’ Haar toestand verslechterde snel en ze werd met een ziekenwagen naar het ziekenhuis gebracht. Een hersenscan bracht duidelijkheid. ‘Ik had een subarachnoïdale bloeding, een levensbedreigende beroerte die wordt veroorzaakt door een bloeding in de ruimte rond de hersenen. Ik had een aneurysma gehad.’ Daarna volgde een eerste operatie.

Taalstoornis

Een week lang kampte de actrice met afasie, een taalstoornis die opduikt na een hersenletsel. ‘Ik keek vooruit en vond mijn leven niet meer de moeite’, zegt ze. ‘Ik ben een actrice. Ik moet mijn tekst onthouden. Nu kon ik mijn naam niet meer herinneren.’

Ondanks haar gezondheidsproblemen startte de actrice met de opnames van het tweede seizoen van Game of Thrones. Omdat ze zich vaak wazig en verzwakt voelde, was ze bang dat ze zou sterven. Ze nam bijvoorbeeld morfine om persinterviews te doorstaan. ‘Het tweede seizoen zou mijn slechtste worden’, stelt ze. ‘Ik had geen idee wat Daenerys aan het doen was. Ik dacht elke minuut dat ik zou sterven.’

 

Tweede operatie

In 2013 onderging ze een tweede hersenoperatie, nadat de dokters hadden ontdekt dat een ander aneurysma zich in grootte had verdubbeld. Nu moest ze een maand in het ziekenhuis blijven. ‘Ik had alle hoop verloren’, schrijft ze. ‘Ik had last van paniekaanvallen, er was niets van mij over. Ik was ervan overtuigd dat ik ging sterven.’

Clarke zegt dat ze intussen volledig hersteld is. Nu zet ze zich in voor een liefdadigheidsorganisatie die zich inzet voor overlevers van hersenletsels.