Opnieuw liberaal naar lijst van Alain Destexhe
MR-dissident Alain Destexhe wist nog een liberaal te overtuigen Foto: BELGA

Opnieuw stapt een Franstalige liberaal over naar de nieuwe partij van MR-dissident Alain Destexhe. Na Waals parlementslid Patricia Potigny maakt ook David Bouillon, een gemeenteraadslid uit Bergen, zijn overstap bekend.

Brussels parlementslid Alain Destexhe kondigde twee weken geleden aan de MR te verlaten en een nieuwe partij op te richten. Listes Destexhe moet een soort Franstalige N-VA worden, zonder de communautaire standpunten.

Eerder deze week stapte MR-parlementslid Patricia Potigny al over naar de partij van Destexhe, wat de Waalse regering meteen haar meerderheid in het parlement kostte. Intussen heeft ook David Bouillon, dokter en gemeenteraadslid in Bergen, aangekondigd de overstap te maken. Hij stond er voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober nog op de lijst ‘Mons en Mieux’ van George-Louis Bouchez, de rijzende ster bij de MR.

Bouillon is een gekend figuur in de regio rond Bergen. Hij richt zich als arts vooral op wie het minder goed heeft, en rijdt bijvoorbeeld rond met een mobiel medisch kabinet om de moeilijk bereikbare zieken thuis op te zoeken.

Sociaal programma

Hij voelde een verbondenheid met Destexhe vertelt hij, die zelf ooit aan de slag was als algemeen secretaris bij Artsen zonder Grenzen. ‘Ik heb mijn ideeën en mijn programma voorgelegd aan Alain Destexhe, een confrater, en ik heb naar hem geluisterd. Ik had die ideeën ook al voorgelegd aan de PS en de MR, maar daar kreeg ik geen gehoor’, aldus Bouillon. ‘Ik wil mij inzetten voor het belang van de burgers in moeilijkheden. Mijn doel is om een sociaal programma op poten te zetten binnen de lijst van Destexhe.’

Destexhe bevestigt de komst van Bouillon, al heeft de Bergense dokter voorlopig nog geen plaats op de lijst. ‘Op dit moment is er nog niets beslist, niet over de plaats en niet over de lijst. Dezelfde regels gelden voor iedereen.’ Listes Destexhe wil nu eerst een partijprogramma uitschrijven. ‘De ideeën van mijnheer Bouillon zijn uiteraard welkom.’

Bouchez van zijn kant reageert gelaten. De overstap van Bouillon heeft geen enkel effect op de gemeenteraad, zegt hij. Bouillon blijft gemeenteraadslid en voegt zich bij de liberale oppositie, maar dan als onafhankelijke.