Beluister ‘Who does’, de afscheidssingle van The Van Jets
The Van Jets. Foto: Koen Bauters

Aan alles komt een einde, en na zestien jaar valt het doek ook voor The Van Jets. Met afscheidssingle ‘Who does?’ zwaait de band zijn publiek uit.

In november kondigden The Van Jets aan dat ze de stekkers uit hun gitaren zouden trekken. De Oostendse band brak in 2004 door als winnaar van Humo’s Rock Rally en bouwde een mooie carrière uit, met vijf albums en vijf passages op Rock Werchter en Pukkelpop. Maar het viertal besloot dat het steeds moeilijker werd om een job, een gezin en de band te combineren, en wilde stoppen op een hoogtepunt.

Dat hoogtepunt moet een vierdubbel afscheidsconcert worden, met twee avonden in de Gentse Handelsbeurs (18/10 en 19/10) en twee in de Brusselse Ancienne Belgique (31/10 en 1/11). Die concerten zijn inmiddels uitverkocht, maar om de fans warm te houden doet de band rond zanger Johannes Verschaeve er nog een laatste single bovenop. ‘Who does’ moet volgens de band ‘een laatste ster aan hun fonkelende firmament worden. Ingetogen en uitbundig, mooi en scheef’. Na zo’n schietgebedje past enkel een ‘amen’.