Trump draait nieuwe sancties tegen Noord-Korea na nog geen dag alweer terug
Kim Jong-un en Trump Foto: AP
Amper een dag nadat Washington nieuwe sancties aankondigde tegen Noord-Korea, heeft de Amerikaanse president Donald Trump die alweer teruggedraaid. 'President Trump vindt nieuwe sancties niet nodig', legde het Witte Huis vrijdag uit.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën maakte donderdag nog bekend dat het twee Chinese rederijen die Noord-Korea zouden hebben geholpen bij het ontduiken van internationale strafmaatregelen wilde treffen. Het zouden de eerste sancties worden van Washington tegen Pyongyang sinds de mislukte top tussen de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump van eind februari in het Vietnamese Hanoi.

‘We willen uitdrukkelijk duidelijk maken dat rederijen, die met bedrieglijke tactieken de illegale handel met Noord-Korea camoufleren, zichzelf blootstellen aan een groot risico’, zei de Amerikaanse minister van Financiën Steven Mnuchin.

Een dag later trekt Trump echter alweer een streep door die beslissing. En dat maakte hij, zoals wel vaker, bekend via Twitter. 'Het werd vandaag (sic) bekendgemaakt dat aanvullende sancties zouden genomen worden tegen Noord-Korea', tweette Trump. 'Ik heb bevolen dat besluit weer in te trekken.'

'Goede relatie'

Witte Huis-woordvoerster Sarah Huckabee Sanders, noemt het besluit een 'gunst' aan het adres van Kim. 'President Trump heeft een goede relatie met Kim, en denkt dat die sancties niet nodig zullen zijn', vertelde ze. 

Trump had na de mislukte top in Vietnam verklaard dat Pyongyang een volledige opheffing van de sancties had geëist, een vraag waarop hij niet kon ingaan. De Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ri Yong-ho had dan weer gezegd dat Kim om een gedeeltelijke opheffing had gevraagd.

Verbindingsbureau gesloten

Na het mislukken van de top in Vietnam rees de vrees dat de spanningen rond het Noord-Koreaanse atoomprogramma weer zouden oplopen. Eerder vrijdag raakte nog bekend dat Pyongyang al zijn personeel heeft teruggetrokken uit het verbindingsbureau met Zuid-Korea in grensstad Kaesong, dat pas in september werd geopend.

Zuid-Korea deelde de beslissing van Noord-Korea vrijdag mee op een persconferentie, nadat hen eerder op de dag duidelijk was gemaakt dat het personeel van Pyongyang vandaag nog zou vertrekken. De opening van het bureau maakte deel uit van de toenadering tussen de twee Korea’s. Bedoeling was om de communicatie tussen de twee landen beter te laten verlopen.