Indonesië schrapt miljardenorder bij Boeing
Garuda kocht al één 737 Max 8-toestel bij Boeing. Foto: reuters

De Indonesische luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia annuleert zijn bestelling van 49 toestellen van het type 737 Max 8 bij Boeing.

De beslissing van Garuda Indonesia is een nieuwe klap voor de Amerikaanse vliegtuigbouwer. Volgens de directie van de Indonesische luchtvaartmaatschappij hebben de passagiers het vertrouwen verloren in de Boeing-toestellen, na twee fatale crashes met toestellen van het type 737 Max 8 (de eerste in oktober, in Indonesië, en de tweede in maart, in Ethiopië).

Garuda had in totaal vijftig van die toestellen besteld. Daarvan is er één al geleverd. Maar de levering van de 49 andere toestellen is nu dus van de baan. De Indonesische luchtvaartmaatschappij is de eerste in de wereld die een lopende bestelling bij Boeing effectief afzegt.

Voor Boeing dreigt een groot financieel verlies. Garuda Indonesia heeft nog maar enkele tientallen miljoenen dollars betaald. De totale bestelling was 6 miljard dollar waard.

Het is nog onduidelijk of Garuda een boete zal moeten betalen aan Boeing voor de annulatie. Daarover wordt volgende week onderhandeld.

Boeing heeft al een software-update en bijkomende pilotentraining aangekondigd om de veiligheid van de 737 Max-toestellen te verhogen.