Secretaresse licht vakbond op voor 400.000 euro
Archiefbeeld Foto: belga
Het Brusselse gerecht is een onderzoek gestart naar diefstal en valsheid in geschrifte bij de socialistische vakbond ACOD. De vakbond diende zelf een klacht in, omdat een gewezen directiesecretaresse de vakbond voor meer dan 400.000 euro zou hebben opgelicht. De vrouw in kwestie werd onmiddellijk ontslagen.

De lokale politie van Brussel is deze week een onderzoek gestart naar een mogelijke 'inside job' binnen de socialistische vakbond voor de Openbare Diensten (ACOD). De vakbond diende zelf een klacht met burgerlijkepartijstelling in bij het Brusselse gerecht, omdat ze jarenlang door een eigen werkneemster systematisch zou zijn opgelicht.

De fraude zou al sinds 2014 aan de gang zijn, en het gaat volgens onze informatie om een directiesecretaresse uit Denderleeuw die toegang had tot een bestand van elektronische handtekeningen om facturen te betalen. Volgens de aanklacht zou de vrouw jarenlang valsheid in geschrifte hebben gepleegd, en meer dan 400.000 euro van de rekeningen van de vakbond hebben verduisterd.

Administratieve duizendpoot

Hoe de wanpraktijken precies aan het licht kwamen en hoe het komt dat dit zo lang kon aanslepen, is voorlopig niet duidelijk. Verschillende bronnen bevestigen wel dat politie en parket in Brussel dit aan het onderzoeken zijn. Bij het ACOD zelf zitten ze verveeld met het incident en zijn ze karig met commentaar. 'Er is een personeelslid ontslagen om dringende reden. Maar dat heeft niets te maken met de werking van de vakbond. Voor de rest ga ik daar niet over communiceren, want dit is een interne privézaak', benadrukt ACOD-voorzitter Chris Reniers.

Het onderzoek staat volgens onze informatie nog maar in een prille fase. S., de vrouw in kwestie, zou ook nog niet ondervraagd zijn. Op sociale media omschrijft de gewezen directiesecretaresse zichzelf als een organisatorisch talent, een creatieve geest en een administratieve duizendpoot.