Hazard en Tielemans loodsen Rode Duivels voorbij Rusland
Foto: ISOPIX

De Rode Duivels hebben hun eerste EK-kwalificatiewedstrijd gewonnen: Rusland werd met 3-1 naar huis gestuurd na een bewogen wedstrijd.

Na een fantastisch doelpunt van Tielemans, een zeldzame blunder van Courtois maar een feilloze Eden Hazard vanop de stip mochten de Belgen met een voorsprong gaan rusten. Heel wat sterkhouders waren er niet bij waardoor het (voorin) soms toch wat zoeken was en het spannend bleef. Batshuayi trof eerst nog de paal maar het was uitblinker Hazard die er uiteindelijk nog 3-1 van maakte. De Russen eindigden nog met tien man.

Na een gezapig wedstrijdbegin, waar beide ploegen de kat uit de boom keken, brak Youri Tielemans (14.) de partij open. De middenvelder van Leicester werkte een knappe collectieve aanval af met een droge knal - zijn eerste treffer voor België. Maar nauwelijks afgetrapt zorgde Denis Cheryshev (16.) voor de gelijkmaker, toen hij zwak uitverdedigen van Thibaut Courtois afstrafte. De Duivels gingen op zoek naar een nieuw doelpunt, maar de bezoekende defensie stond pal. Michy Batshuayi had iets voor halfweg na een lang uitgesponnen aanval de 2-1 aan de voet, maar Dzhikiya redde op de lijn. Op slag van rusten klom België dan toch op 2-1, toen Eden Hazard (45.) neerging in de zestien. De captain nam - uiteraard - zelf zijn verantwoordelijkheid en trapte de penalty onhoudbaar binnen.

In de tweede periode bleven grote kansen schaars. De Belgen drongen wel aan, maar konden het Russische sluitstuk Guilherme niet echt bedreigen. Batshuayi kwam er opnieuw kortbij - ditmaal was de paal spelbreker. Aan de overkant bleef het wel opletten voor de Russen, al kregen ze geen echte kans tussen de palen. Twee minuten voor tijd deed Eden Hazard (88.) met zijn tweede van de avond de boeken toe. Golovin liep nadien nog tegen zijn tweede geel aan.

Op de tweede speeldag, komende zondag, maakt België de verplaatsing naar Cyprus. De Cyprioten haalden het eerder donderdag met 5-0 van voetbaldwerg San Marino.