Ministers en hun kabinetten schakelen graag ghostwriters in om hun wetten te schrijven. Hoe vanzelfsprekend moeten we dat vinden? ‘Je wil als burger wel weten wie je wetten maakt.’
 

Wie schrijft in werkelijkheid de wet?

De vraag gaat recht naar het hart van de federale macht. Rond the powers that be zoemt een select gezelschap van top­advocaten, -academici en -consultants als bedrijvige bijen in een korf.

Hoe onafhankelijk zijn zij? Wat staat er­tegenover? Waarom gaat het in België zo? En is dat elders ook het geval?

De Standaard-journalisten Marjan Justaert en Christof Vanschoubroek werpen een blik op een ­wereld die doorgaans het daglicht niet ziet. En vertellen erover aan Alexander Lippeveld in De MachtWacht, samen met Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos.

Credits

Journalisten Jan-Frederik Abbeloos, Marjan Justaert, Christof Vanschoubroek | Interview Alexander Lippeveld | Montage en audioproductie Alexander Lippeveld | Eindredactie Wouter Van Driessche

Over deze podcast

Wie trekt er aan de touwtjes, voor en achter de schermen? En wat speelt daar allemaal? In De MachtWacht, op vrijdag, hoort u het van Chef Politiek Jan-Frederik Abbeloos en een gast. Alexander Lippeveld interviewt.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in