Stijn Devolder over zijn rol in Ronde van Vlaanderen in dienst van Van der Poel: “Ik geloof in Mathieu”
Foto: BELGA

Stijn Devolder verkende donderdag met Corendon-Circus de Ronde van Vlaanderen. De 39-jarige West-Vlaming won “Vlaanderens Mooiste” in 2008 en 2009, maar rijdt nu in dienst van kopman Mathieu van der Poel. “Ik weet wat mijn taak is, zo lang mogelijk bij hem blijven in de finale”, verduidelijkte Devolder.

LEES OOK. Mathieu van der Poel, daags na de horrorcrash: “Die val, dat behoort gewoon tot de risico’s van het vak”

“Of ik hem veel kan bijbrengen in het team? Tja, Mathieu weet wat hij moet doen op de fiets en in de koers zelf zal veel zichzelf uitwijzen. Natuurlijk ontbreekt het hem hier aan ervaring, maar dat komt vanzelf als je hier een paar keer hebt gereden. Het is belangrijk voor hem dat er nog iemand bij hem is in de finale, in de laatste 60 kilometer en dat wordt mijn taak. Zaak is voor hem om fris aan die finale te starten en dan hopelijk over goede benen te beschikken. Er zijn veel scenario’s in de Ronde, je kan die niet allemaal vooraf bespreken. In de koers zelf kan je ook nog communiceren. Meestal moet je zo’n koers ook op instinct rijden. Ik geloof in Mathieu en ben vooral opgelucht dat hij bij die valpartij in Nokere niets ernstig opliep.”

“Ik had niet gedacht dat Mathieu hier vandaag weer op de fiets zou zitten. Dit is echt wel een mirakel.” Devolder zag het na Nokere Koerse somber in. “Ik vrees voor het ergste”, sprak hij meteen na de finish. “Ik ben lang bij hem gebleven na zijn val. Ik ben iemand die zich altijd verantwoordelijk voelt, ten opzichte van de ploeg en de ploegmaten. Ik heb ook al twee van mijn beste vrienden verloren in de koers, dan denk je ook twee keer na als je iemand ziet liggen. Het was een automatische reactie om te stoppen en bij hem te blijven. Het zag er op het eerste gezicht heel erg uit. Had je me gisteren na de aankomst gezegd dat hij hier vandaag met ons zou verkennen, dan had ik je niet geloofd.”