‘Gewoon zin om iemand af te rippen’: straf met uitstel voor drie jongeren

De correctionele rechtbank heeft vier jongeren schuldig bevonden voor het verwonden en bestelen van een man die ze op straat kruisten. Drie van hen krijgen drie jaar met uitstel, een vierde komt weg met een werkstraf van 120 uur. Een vijfde dader moet voor de jeugdrechter verschijnen.

De vijf zochten op 9 december 2018 in Bornem met de auto naar een willekeurig slachtoffer. Ze hadden vooraf besproken dat het ‘leuk zou zijn’ om iemand te verwonden, te slaan en te beroven. Hun 27-jarige slachtoffer was op het moment van de feiten dronken en dus weerloos. Hij kreeg zware slagen en schoppen en werd van zijn portefeuille en gsm beroofd. De vijf vluchtten weg toen de politie voorbij reed.

Ze konden allemaal worden opgepakt. De jongeren minimaliseerden de feiten. Ze hadden naar eigen zeggen ‘gewoon zin’ om iemand ‘af te rippen’. Die plannen zouden al langer bestaan, maar ze gingen nog niet eerder tot de actie over.

De rechters noemden het gedrag van de jongeren ‘crapuleus’. De jongens - allen 18 of 20 jaar - hebben geen verklaring voor hun gedrag. Hun advocaten vroegen een werkstraf, maar dat vond de rechtbank een te lichte straf. ‘Deze feiten zijn een bewijs van een agressieve, antisociale en egocentrische houding in de samenleving’, klonk het. ‘Wij hopen dat jullie jullie hele leven gaan nadenken over wat hier gebeurd is, het feit dat het slachtoffer er levend is uitgekomen, is een wonder te noemen. Ik hoop dat jullie hier een les uit trekken en hier in dit gerechtsgebouw nooit nog een voet moeten binnenzetten.’