Verdachte schietpartij Utrecht officieel verdacht van terreur
Foto: AFP

De vermoedelijke dader van de schietpartij van maandag op een tram in Utrecht wordt verdacht van meervoudige moord, dan wel doodslag, met een terroristisch oogmerk. Ook wordt hij verdacht van poging daartoe en van bedreiging, alles vanuit een terroristisch oogmerk. Het openbaar ministerie in Utrecht vermoedt verder dat hij alleen handelde.

De 37-jarige Gökmen Tanis opende maandag het vuur op een tram in Utrecht. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten nog eens vijf anderen gewond. Tanis kon maandagavond gearresteerd worden.

Naar de motieven van Tanis bleef het sindsdien raden. Was het terrorisme, of bijvoorbeeld een eremoord? Het openbaar ministerie gaat nu uit van terreur, meldt het donderdag in een persbericht. Eerder was al gebleken dat de hoofdverdachte geen enkele band had met zijn slachtoffers. Ook een briefje dat in zijn vluchtauto werd gevonden, leek in de richting van terrorisme te wijzen.

Maar of Tanis alleen gedreven werd door terroristische motieven, is nog altijd niet helemaal duidelijk. De hoofdverdachte blijkt er volgens de speurders alleszins ‘geradicaliseerde ideeën’ op na te houden, maar verder psychiatrisch onderzoek zal moeten uitwijzen of er misschien ook nog 'andere, persoonlijke drijfveren' speelden.

Vrijdag voorgeleiding

Behalve Tanis werden maandag en dinsdag nog drie andere verdachten opgepakt. Twee mannen van 23 en 27 jaar werden dinsdag al vrijgelaten. Van een veertigjarige man uit Utrecht wordt nog onderzocht wat zijn rol was, al zou hij met de schietpartij zelf ook niks te maken hebben gehad, zegt het OM. Wel had hij mogelijk een 'ondersteunende rol' buiten het schietincident om.

Tanis wordt vrijdag voorgeleid bij de rechter-commissaris, vergelijkbaar met een onderzoeksrechter in België. Het OM zal de rechter-commissaris verzoeken Tanis op te sluiten.