Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapens
De dader van de aanslag had legaal een heel wapenarsenaal kunnen kopen. Foto: AFP

De eerste minister van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft donderdag een verbod aangekondigd op aanvalsgeweren en halfautomatische wapens. Ze reageert daarmee op de terreuraanslag in twee moskeeën in de stad Christchurch afgelopen vrijdag, waarbij vijftig doden vielen.

Ardern voegde eraan toe dat er ook voorlopige maatregelen komen. Dat moet een stormloop verhinderen op de wapens voor de nieuwe wetgeving in werking treedt.

Nieuw-Zeeland verbiedt verkoop van aanvalsgeweren en halfautomatische wapens
Premier Jacinda Ardern beloofde meteen na de aanslag dat ze de wapenwetgeving zou verstrengen. Foto: AP

Onmiddellijk na de aanslag had Ardern al beloofd dat ze de wapenwetgeving zou verstrengen. De dader van de aanslag had legaal een heel wapenarsenaal kunnen kopen, halfautomatische wapens inbegrepen.

Daarnaast komt er een verbod op laders met een hoge capaciteit. Hetzelfde geldt voor mechanismen die het mogelijk maken om sneller te vuren. ‘Kortom, ieder halfautomatisch wapen dat bij de terreuraanslag van vrijdag gebruikt werd, zal in dit land verboden zijn.’

Alle vijftig slachtoffers van de aanslag in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn intussen geïdentificeerd. Dat zegt de politie van Nieuw-Zeeland donderdag. De overledenen kunnen nu begraven worden.

'De identificatieprocedure van alle vijftig slachtoffers is beëindigd. Alle families zijn op de hoogte', zei politiecommissaris Mike Bush. 'Dit is een keerpunt in deze procedure.'