De partij van Thierry Baudet heeft bij de provinciale verkiezingen in Nederland de meeste stemmen gehaald. Nieuwkomer Forum voor Democratie haalt volgens een voorlopige prognose 12 zetels, evenveel als de VVD, die een zetel moet inleveren. De regeringscoalitie verliest haar meerderheid in de Eerste Kamer.

Baudet reageerde met forse taal aan het adres van premier Mark Rutte, die hij een 'economische onbenul' noemde. 'De stupiditeit van de zittende bestuurders is afgestraft' nu Forum voor Democratie in één klap 'de grootste partij van het land is geworden', aldus Baudet. De overwinning van zijn partij komt volgens hem 'net op tijd om de bedreigde beschaving in Nederland te redden'.

De provinciale verkiezingen in Nederland hebben ook een nationaal belang. De verkozenen stellen immers de Eerste Kamer samen, de Nederlandse Senaat. De coalitie van premier Mark Rutte verliest daar haar meerderheid. 'Dat betekent veel koffie drinken, nog meer bellen, maar uiteindelijk wonen we in een land waarin het toch altijd mogelijk is om verstandige mensen tot verstandige besluiten te brengen', aldus VVD-premier Rutte.

GroenLinks andere grote winnaar

Behalve de VVD moeten ook andere regeringspartijen verlies incasseren. Het CDA daalt van twaalf naar negen zetels, D66 van tien naar zes. De ChristenUnie is de enige coalitiepartner die winst boekt: van drie naar vier, met ongeveer 93 procent van de stemmen geteld.

Samen raken de vier partijen hun krappe meerderheid van 38 van de 75 zetels kwijt. Ze hebben er nog maar 31 en zijn aangewezen op steun van andere partijen. GroenLinks kan daar soelaas bieden, want de partij van Jesse Klaver ging van vier naar negen zetels. Ook PvdA kan de coalitie aan een meerderheid helpen, ondanks verlies van acht naar zeven zetels.

De opmars van Thierry Baudets Forum gaat overigens ook ten koste van de PVV van Geert Wilders. Die raakt vier van haar negen zetels kwijt. Het verlies van de SP is nog groter: van negen naar vier.

'Trots van dit land herstellen'

Grote euforie is er bij het Forum voor Democratie dat in het theater Figi in Zeist, waar ongeveer 400 mensen bij elkaar zijn, het overwinningsfeest heeft ingezet. 'Wij sturen een boodschap aan Mark Rutte: FVD langer negeren, dat lukt je nooit', jubelde Baudet.

De overwinning was hard nodig om 'het land weer van ons te maken en een eind te maken aan het tijdperk van morele, politieke en culturele capitulatie. Wij gaan de trots van dit land herstellen. Vandaag is de eerste grootste veldslag gewonnen', ging het verder.

Nog volgens Baudet is het land jarenlang 'ondermijnd, door universiteiten, journalisten, mensen die kunstsubsidies ontvangen, die onze gebouwen ontwerpen. Maar bovenal worden we ondermijnd door bestuurders, onze bestuurders'.

'Sweet Caroline'

De VVD maakte zich aan het begin van de avond nog sterk dat de partij 'weer de grootste gebleven' is. Fractievoorzitter in de Tweede Kamer Klaas Dijkhoff verklaarde dat die prestatie te danken was aan het feit dat ze zijn 'blijven doorknokken'. 'We hebben ons niet gek laten maken', luidde het. 

Premier Rutte wees erop dat de VVD wel vaker met dit bijltje heeft gehakt. Hij regeerde, afgezien van de afgelopen twee jaar, nooit met een meerderheid in de Eerste Kamer. De VVD kan wat hem betreft doorgaan om veel van de eigen idealen te verwezenlijken, maar zal daar wel breed draagvlak voor moeten zoeken.

Toen Rutte het podium betrad, werd het liedje 'Sweet Caroline' van Neil Diamond gedraaid, een verwijzing naar het verkiezingsdebat van dinsdagavond. De VVD-leider was daarin een deel van zijn tekst vergeten en riep hardop de hulp in van zijn politiek assistent, Caroliene Hermans.

Wilders: 'Ik heb alles al meegemaakt'

Geert Wilders van de PVV stelt dat zijn partij 'een beperkt verlies' heeft geleden. Hij schrijft dat verlies deels toe aan het succes van FVD en feliciteerde FVD-leider Thierry Baudet met het behaalde resultaat. De nieuwkomer laat volgens Wilders een geluid horen dat lijkt op dat van de PVV. 'Ik heb alles al meegemaakt. Politiek is een zaak van vallen en opstaan', dixit Wilders.

Bij de PvdA zijn er voorzichtig tevreden reacties. 'We zijn weer aan het groeien', stelt partijleider Lodewijk Asscher. Het CDA meent dan weer dat de partij het beter heeft gedaan dan de peilingen vooraf voorspelden. 'We kunnen zien dat het politieke landschap in Nederland verschuift, en dat het ook verder versplintert', aldus fractievoorzitter Sybrand Buma.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in