Ousseynou S. (47), chauffeur van een bus die 51 Italiaanse schoolkinderen vervoerde in de buurt van Milaan, wilde de bus in brand steken ‘omdat er geen enkele dode meer mag vallen in de Middellandse Zee’. Dankzij het telefoontje van een scholier konden de ordediensten ingrijpen en hem arresteren.

Een groep schoolkinderen uit Crema, een gemeente uit de Noord-Italiaanse regio Lombardije, is op het nippertje aan een dodelijke aanslag ontkomen. De klas met 51 scholieren uit het lagere middelbaar (tussen 11 en 14 jaar oud) was met de bus op weg terug naar school na een sportactiviteit in de openlucht, toen de chauffeur plots een andere route nam en de kinderen bedreigde.

De chauffeur, Ousseynou S., is een 47-jarige Italiaan van Senegalese afkomst. S. zou in de bus hebben geroepen dat ‘niemand het hier vandaag er levend van afbrengt’, en begon daarop benzine in de bus te gieten. Hij wilde blijkbaar met het voertuig naar de luchthaven van Linate (Milaan) rijden en behalve de kinderen ook zichzelf in brand steken. Volgens de Milanese krant Corriere della Sera riep Ousseynou S. ook nog dat er geen doden meer mogen vallen in de Middellandse Zee.

Er brak paniek uit in de bus, maar één scholier slaagde erin met zijn mobiele telefoon te bellen. Het kind verwittigde zijn ouders, die op hun beurt de politie alarmeerden. Dankzij die scholier is het drama dus niet in een groot bloedbad ontaard. De Italiaanse rijkswacht wist de bus te blokkeren ter hoogte van de plaats San Donato Milanese, op een kwartier rijden van de luchthaven van Linate. Toen de chauffeur met de bus tegen de vangrails terechtkwam, haalde hij een aansteker boven om het voertuig in brand te steken. De carabinieri braken de ramen van de bus en konden zo de achterdeur openkrijgen, zodat alle schoolkinderen en hun begeleiders konden ontkomen. Als bij wonder vielen er geen doden of zwaargewonden. Twaalf kinderen en twee volwassenen zijn naar het ziekenhuis gebracht, omdat ze bevangen waren door de rook in de bus of omdat ze zich tijdens de evacuatie licht hadden bezeerd.

Ousseynou S. werd prompt gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van poging tot ontvoering en van een poging een bloedbad aan te richten.

Andere chauffeurs filmden het drama met hun smartphone. Op de video’s is te zien hoe de kinderen in totale paniek de bus verlaten en langs de provinciale weg zo snel mogelijk proberen weg te rennen. Sommigen roepen om hun ouders.


Strafblad

Ousseynou S. werkte al vijftien jaar voor het busbedrijf, maar hij had geen blanco strafblad. Volgens Corriere della Sera zijn de gekende feiten tegen hem rijden onder invloed en seksueel misbruik van een minderjarige. De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken, Matteo Salvini, reageerde onthutst met de vraag hoe het mogelijk is dat iemand met zo’n zware voorgeschiedenis toch nog aan het stuur kan zitten van een bus die schoolkinderen vervoert.