Karadzic in beroep veroordeeld tot levenslang
Foto: AFP

De vroegere Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic is door het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT) van de Verenigde Naties veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf.

De nu 73-jarige Karadzic is in 2016 schuldig bevonden aan volkerenmoord in de moslimenclave Srebrenica, oorlogsmisdaden en andere misdaden tijdens het conflict op de Balkan in de jaren negentig.

Het Internationaal Joegoslavië-Tribunaal (ICTY) veroordeelde hem tot veertig jaar cel, maar zowel de Karadzic als de aanklagers gingen in beroep. Het Internationaal Restmechanisme voor Straftribunalen (MICT) van de Verenigde Naties heeft hem nu tot levenslang veroordeeld.

Valse identiteit

Na het conflict op de Balkan vluchtte Karadzic om een proces voor het ICTY te vermijden. In 2008 werd hij opgepakt in Belgrado opgepakt. Hij had er een valse identiteit als een dokter in de alternatieve geneeskunde, onder de naam Dragan Dabic.

In 2017 bevond het ICTY ook de militaire leider van Karadzic, Ratko Mladic, schuldig aan genocide. Hij kreeg levenslang. Een uitspraak in beroep volgt naar verwachting in 2020.

Eind 2017 sloot het ICTY na 25 jaar de deuren. De resterende werkzaamheden, zoals het proces in beroep van Mladic, belandden dan bij het speciale restmechanisme van de Verenigde Naties.