Nederlandse Lorena Wiebes spurt in Nokere Koerse naar zege bij de vrouwen, Kopecky wordt derde: “Dat belooft voor het voorjaar”
Foto: Photo News

Lorena Wiebes heeft de eerste editie van de Danilith Nokere Koerse (1.1) gewonnen. De 20-jarige Nederlandse, die de Europese juniorentitel op haar palmares heeft staan, haalde het op Nokereberg in een massaspurt. De renster van Parkhotel Valkenburg haalde het met sprekend gemak voor de Duitse Lisa Klein en onze landgenote Lotte Kopecky.

Jesse Vandenbulcke, Ann-Sophie Duyck en de Nederlandse Marieke Van Witzenburg reden in de eerste koershelft een twintigtal kilometer voorop. In de vijf lokale ronden kwam de wedstrijd maar deels los. Kaat Hannes en Lotte Kopecky waagden om beurten hun kans maar de uitval van de Italiaanse Elena Pirrona droeg het verst. De renster van Astana liet een bonus van driekwartminuut optekenen maar finaal viel alles te herdoen.

Een massaspurt dan maar en hierin won Wiebes het pleit. Vorig jaar won Lorena Wiebes een rit in de BeNe Ladies Tour. Samen met haar zege in Nokere is dit voor haar tot hiertoe haar belangrijkste overwinning bij de elite.

Kopecky: “Jammer, maar de conditie is zeer goed”

De 23-jarige Lotte Kopecky van Lotto-Soudal was wel tevreden met haar derde plaats. “Ik zat te ver aan de voet van Nokereberg. Het was een heel gewriemel, heel de wedstrijd verliep nerveus. Ik spurtte zeer goed en kon zelfs nog Amy Pieters remonteren. Maar die eerste twee waren te ver. Jammer, maar de conditie is zeer goed. Vorige zondag werd ik al mooi vijfde in de Ronde van Drenthe, ik was blij verrast dat ik zo lang kon meegaan met de wereldtop. Nu was dit de bevestiging. Dat belooft voor het voorjaar.”

Het WK baanwielrennen lijkt vergeten. Kopecky presteerde in Pruszkow daar beneden verwachting in het omnium en in de ploegkoers met Jolien D’hoore. “Ik weet echt niet wat daar gebeurd is”, aldus Kopecky. “Ik was goed in vorm ervoor én erna. Want toen ik terugkwam werd ik meteen negende in de GP Samyn, met goede benen. Maar op het WK liep het voor geen meter. Ik heb van de federatie veel commentaar gekregen, maar ik heb de voorbereiding gedaan die ze wilden. Ik weet ook wel dat ik niet goed was, maar heb er echt geen verklaring voor. Ik heb ook mijn bloed laten testen, maar dat bracht niks aan het licht. Echt, het is frustrerend maar ik moet het achter mij laten.”

Dat wil ze doen met een goed voorjaarcampagne op de weg. Vorig jaar zag ze die de mist ingaan door een elleboogblessure en aast ze op revanche. In haar debuutkoers in februari, de Ronde van Valancia, pakte ze meteen de zege en ze wil nu na sterke prestaties in Drenthe en Nokere de lijn doortrekken. Het grote doel is de Ronde van Vlaanderen, waar ze in 2017 vijfde werd. “Ja, maar ik durf dat niet echt uitspreken want meestal wordt het dan niks”, aldus Kopecky. “Ik heb nog 2, 5 weken. Volgende donderdag rij ik de Driedaagse Brugge-De Panne en daarna volgt nog Gent-Wevelgem en Dwars door Vlaanderen. Mocht blijken dat het iets te veel wordt, schrap ik er eentje, maar ik heb er alle vertrouwen. Ik krijg ook alle steun van de ploeg.”