Dode componisten verdienen miljoenen dankzij Ariana Grande
Foto: Invision

Negentig procent van de royalties die Ariana Grande’s laatste hit zullen opbrengen, zijn bestemd voor Richard Rodgers en Oscar Hammerstein, het duo dat de muziek schreef voor ‘The sound of music’.

Met ‘7 rings’ heeft Ariana Grande alweer een hit te pakken. Het nummer staat al zes weken op één in de Billboard Hot 100 en werd wereldwijd al meer dan een miljard keer gestreamd.

Maar in tegenstelling tot haar andere hits zal het nummer niet erg veel bijdragen aan het verstevigen van haar bankrekening. De Amerikaanse zangeres heeft volgens The New York Times negentig procent van de royalties moeten overdragen aan Concord, dat de rechten bezit op het werk van het componistenduo Richard Rodgers en Oscar Hammerstein, beiden al tientallen jaar dood.

Fans van The sound of music hadden al door dat Grande de melodie gebruikt uit ‘My favourite things’, een van de bekendste liedjes uit de musical met Julie Andrews als kindermeisje, geschreven door Rodgers en Hammerstein. De tekst heeft ze aangepast naar eigen believen.

Maar daar heeft de zangeres dus een hoge prijs voor betaald. Toen Gwen Stefani in 2006 het jodelen uit ‘Lonely goatherd’ (een ander nummer uit The sound of music) wilde gebruiken voor haar nummer ‘Wind it up’ moest ze slechts vijftig procent van de royalties overdragen.