Voortvluchtige Antwerpse diamantair gearresteerd in Londen, verdacht van megafraude
Nirav Modi in Parijs in 2017 Foto: BELGAIMAGE

De voortvluchtige diamantair Nirav Modi, die in Antwerpen opgroeide, kon gearresteerd worden in Londen, zo maakte de Britse politie woensdag bekend. India vroeg in augustus om zijn uitlevering. Modi is medeverdachte in een megafraudezaak waarmee zo’n anderhalf miljard euro is gemoeid.

Volgens de Britse politiediensten kon Modi (48) dinsdag gearresteerd worden in de Londense wijk Holborn. Hij moet woensdag voor een rechtbank in Westminster verschijnen.

India is al maanden op zoek naar de man, nadat de Punjab National Bank, de op een na grootste staatsbank van het land, hem er in 2018 van beschuldigde achter een megafraudezaak te zitten.

Twee groepen van juweliers, met Modi en zijn oom Mehul Choksi aan het hoofd, zouden kredieten losgewrikt hebben bij andere banken met behulp van illegaal uitgegeven garantiebrieven van de Punjab National Bank. Die garantiebrieven kregen ze in handen door personeelsleden van de staatsbank om te kopen.

Modi en Choksi, die beiden de beschuldiging ontkennen, ontvluchtten India vooraleer de details van de beschuldigingen publiek waren gemaakt. Sindsdien is op verschillende plaatsen in het Aziatische land zelfs al betoogd en er werden foto’s en spandoeken van Modi in brand gestoken.

Telg van diamantairsfamilie

Modi werd geboren in Mumbai, maar groeide op in Antwerpen, als telg van een grote diamantairsfamilie die in de jaren zestig naar ons land is gekomen. Op negentienjarige leeftijd trok hij naar de presti­gieuze Wharton School, de handelsschool van de universiteit van Pennsylvania, waar ook Donald Trump studeerde. Hij maakte zijn studies niet af en verhuisde naar India, waar zijn oom hem alles leerde over de diamantsector. Hij richtte Firestar Diamond op, ondertussen een miljardenfirma. Het merk Nirav Modi wordt verkocht in winkels in onder meer New York, Hongkong en London. Hij schopte het tot de 84ste plaats op de Forbes-lijst van rijkste mensen van India.

De vraag is nu of Modi zal uitgeleverd worden aan New Delhi. In december heeft een Britse rechtbank in een rechtszaak tegen een andere Indiase zakenman in ieder geval besloten dat hij mocht uitgeleverd worden.