Tusk: 'Uitstel Brexit mogelijk, als Brits parlement deal goedkeurt'
Foto: Photo News

De Britse premier Theresa May heeft de Europese Unie officieel gevraagd om de Brexit te mogen uitstellen tot 30 juni. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad, zegt daartoe bereid te zijn, áls het Brits parlement volgende week de deal van May met de EU goedkeurt.

Donald Tusk heeft een duidelijk scenario voor het Brits parlement klaar. Een uitstel tot eind juni- zoals Theresa May vandaag in een brief aan hem gericht vroeg - kan alleen als de deal goedgekeurd wordt. 

May legde de Brexit-deal al tweemaal eerder voor aan het parlement, zonder succes. Er is geen meerderheid voor, terwijl een Brexit gepland staat op 29 maart. Vandaag vroeg May dus officieel om een uitstel van de Brexit aan Tusk. 

Of het parlement nog een derde keer zal stemmen over de deal is onduidelijk. Premier May was dat aanvankelijk van plan. Parlementsvoorzitter John Bercow waarschuwde maandag dat het niet toegestaan is om een eerder afgekeurd voorstel te blijven voorleggen aan de volksvertegenwoordigers. Woensdagavond vindt een spoeddebat over de Brexit plaats in het parlement.

Unanimiteit

Hoe dan ook moeten alle Europese leiders met een uitstel instemmen. Hoofdonderhandelaar Michel Barnier gaf dinsdag nog eens aan dat de Europeanen de Britten geen uitstel zullen verlenen als Londen geen ‘concreet plan’ kan voorleggen dat tot een geordend vertrek kan leiden. Als het parlement bij een derde stemming wél met de scheidingsdeal akkoord gaat, is dat probleem van de baan. 

De vraag is nu of May de deal weer voor het parlement zal brengen. Doet ze dat niet, komt een langer uitstel van de Brexit dichterbij. Maar ook daar moeten alle 27 lidstaten toestemming voor geven. En May krijgt binnen haar partij sterke tegenkanting voor het scenario van een lang uitstel, uit vrees voor afstel.