Vluchtauto Utrecht niet gecarjackt, maar achtergelaten door omstaander
Foto: EPA-EFE

Een rode Renault Clio was lange tijd de enige leidraad die de politie van Utrecht had in de zoektocht naar hoofdverdachte Gökmen Tanis. De eigenaar doet zijn verhaal aan Algemeen Dagblad.

De schutter die maandagochtend het vuur opende op een tram in Utrecht wist nadien te ontsnappen met een rode Renault Clio. Die had hij niet voordien buitgemaakt zoals eerder werd geschreven, maar stond gewoon voor hem klaar omdat de eigenaar na het horen van de schoten was weggevlucht.

Frans Hoogendijk stond voor een rood licht te wachten ter hoogte van het 24 Oktobersplein, toen hij de deuren van een tram zag opengaan en mensen in paniek zag wegrennen. Eén van hen adviseerde hem hetzelfde te doen.

‘Ik dacht aan een bom en sprong uit mijn auto. Die liet ik met draaiende motor en open portier achter. Samen met de man die me waarschuwde, rende ik zo hard ik kon weg. Achter me hoorde ik van dichtbij schoten’, aldus de man in de Nederlandse krant Algemeen Dagblad over wat er die dag is gebeurd.

Wanneer hij nadien terugkeert naar zijn wagen, staat die er niet meer. Enkele getuigen vertellen de politie dat ze Tanis hebben zien wegrijden in de auto. Die wordt enkele uren later aangetroffen op de Tichelaarslaan, met draaiende motor en een mysterieus briefje op de ruit, waarvan we nog steeds niet weten welke tekst erop stond.

Op een persconferentie maandagavond verklaarde de politie dat sporen in de auto hen naar Tanis hebben geleid. ‘Het is bizar dat mijn auto zo’n grote rol heeft gespeeld in dit hele verhaal’, aldus Hoogendijk, die zijn wagen echter nog steeds niet terug heeft.