Een black-out tijdens een debat van de publieke nieuwsomroep NOS, dat had rasdebater Mark Rutte nog nooit eerder meegemaakt. Dus riep hij in paniek de hulp in van zijn assistente, live op de televisie. ‘Caroliene!’ Hierboven kan u het bewuste fragment bekijken.

De Nederlanders trekken woensdag naar de stembus om nieuwe provincieraden aan te duiden. De verkiezing is van groot belang voor de nationale partijen in Nederland, omdat onrechtstreeks ook de nipte meerderheid van de regering-Rutte in de Eerste Kamer op het spel staat. Bovendien is er de schietpartij van afgelopen maandag in Utrecht, die de gemoederen uiteraard nog steeds volop beroert.

Dat er veel op het spel staat, was gisteren te merken aan premier Rutte. Tijdens een argumentatie verloor hij even de draad, waarop hij door de zaal de hulp inriep van Caroliene Hermans, zijn politiek assistente.

Ron Fresen, politiek verslaggever van de NOS, noemde Ruttes roep om hulp tijdens het debat achteraf heel opmerkelijk. ‘Zoiets hebben we nog nooit gezien. Mark Rutte, een van de beste debaters van de afgelopen jaren die een black-out krijgt. Die het even niet meer weet en de hulp moet inschakelen van Caroliene, zijn politiek assistente.’

De noodkreet van Rutte werd dan ook al snel een trending topic op Twitter.

'Het was echt een ramp', zei Rutte achteraf over het voorval in het duidingsprogramma Nieuwsuur. 'Het is de hel als je een black-out hebt. Je hebt alles goed voorbereid en fuck, je kunt het argument niet vinden.' Of de black-out misschien iets te maken had met de schietpartij in Utrecht? Volgens hem was dat niet het geval. 'Ik heb er geen excuses voor', zei hij.