President van Kazachstan treedt af na dertig jaar aan de macht
Noersoeltan Nazarbajev treedt af na dertig jaar aan de macht te zijn geweest Foto: AP

De president van Kazachstan Noersoeltan Abisjevitsj Nazarbajev heeft dinsdag zijn ontslag aangekondigd, nadat hij dertig jaar aan het hoofd stond van de Centraal-Aziatische republiek. Woensdag werd meteen interim-president Kasym-Zjomart Tokajev ingezworen. Het land is rijk aan olievelden, maar het politieke en maatschappelijke ongenoegen groeit met de dag.

‘Ik heb de beslissing genomen om mijn mandaat te beëindigen’, zei Nazarbajev (78) tijdens een toespraak die de nationale tv uitzond. Toch blijft de man veel macht behouden, dankzij een nieuwe, vorig jaar goedgekeurde wet, die hem het statuut van ‘Vader des vaderlands’ toekent. Zo zal hij ook van juridische onschendbaarheid blijven genieten na zijn aftreden.

Noersoeltan Nazarbajev nam de leiding van zijn land in handen toen het land nog een Sovjetrepubliek was in 1989. Hij was toen de eerste secretaris van de Communistische partij en hij behield ook de macht na de onafhankelijkheid van Rusland in 1991.

Nazarbajev werd verschillende keren met een overweldigende meerderheid van stemmen herkozen. Hij heeft zelf nooit een opvolger aangeduid. De aankondiging van zijn abdicatie volgt een maand nadat hij de Kazachse regering de laan had uitgestuurd. Dat deed hij omwille van de slechte economische resultaten. Daarna had de president sociale maatregelen ten bedrage van vele miljarden euro’s aangekondigd om het groeiende ongenoegen van de bevolking te counteren. Normaal staan er nieuwe presidentsverkiezingen op het programma voor volgend jaar.

President van Kazachstan treedt af na dertig jaar aan de macht
Kasym-Zjomart Tokajev Foto: REUTERS

Amper een dag na de verrassende aankondiging van Nazarbajev op dinsdag, werd woensdag al zijn voorlopige opvolger ingezworen. Interim-president Kasym-Zjomart Tokajev, een 65-jarige carrièrediplomaat die vloeiend Russisch, Engels en Chinees spreekt, zal de rest van de termijn van Nazarbajev uitzitten, die tot april 2020 loopt. Of de voormalige premier daarna kandidaat zal zijn om president van het land te worden, is nog onduidelijk. Hij geniet alvast wel de steun van Nazarbajev, die hem dinsdag nog prees als ‘de man die kan worden vertrouwd om Kazachstan te leiden’.